Festiwal Smaku 2010 w Grucznie

Pokazy wirowania miodu, tradycyjnego rzemiosła, rękodzielnictwa artystycznego, Turniej Nalewek i rozstrzygnięcie konkursów na “Smak roku” i “Miód roku” – to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych przez organizatorów kolejnej edycji Festiwalu Smaku. Impreza odbędzie się w Grucznie (woj. kujawsko – pomorskie) w dniach 21-22 sierpnia 2010 r.

W trakcie imprezy prezentowane będą także stoiska przetwórców i rolników ekologicznych, którzy będą oferować odwiedzającym żywność ekologiczną.

Strona internetowa festiwalu: www.festiwalsmaku.pl

Program festiwalu:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

SOBOTA – 21 sierpnia 2010 roku

11.00 – rozpoczęcie V edycji ?Festiwalu Smaku?
11.15 – rozpoczęcie ?Turnieju Kucharzy?
12.00 – pokazy:

  • wirowania miodu
  • lania świec z wosku
  • sprzętu pszczelarskiego
  • produktów lokalnych i tradycyjnych
  • rękodzielnictwa artystycznego
  • tradycyjnego rzemiosła
  • inne atrakcje:
  • pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich (11.00,13.00,15.00)
  • pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (12.30,13.30,15.30)
  • pokaz pracy koni pociągowych (14.00,16.00)
  • pokazy i konkursy dla dzieci (rzut burakiem do kipy)
  • pokazy rzeźbienia w owocach i warzywach (carving)
  • inne występy artystyczne: muzyka kresowa, orkiestry dęte

13.00 – rozpoczęcie ?Turnieju Nalewek?
16.00 – koncert zespołu CHUTKI SMOUZ (Białoruś)
17.30 – oficjalne otwarcie ?Festiwalu Smaku?
18.00 – ogłoszenie wyników konkursu na ?Smak Roku? i ?Miód Roku?
19.00 – c.d. koncertu zespołu CHUTKI SMOUZ
20.00 – ogłoszenie wyników ?Turnieju Kucharzy? oraz ?Turnieju Nalewek?
21.00 – koncert zespołu RZEPCZYNO (Polska)
23.00 – zakończenie pierwszego dnia ?Festiwalu Smaku?

NIEDZIELA – 22 sierpnia 2010 roku

10.00 – pokazy:

  • wirowania miodu
  • lania świec z wosku
  • sprzętu pszczelarskiego
  • produktów lokalnych i tradycyjnych
  • rękodzielnictwa artystycznego
  • tradycyjnego rzemiosła

10.15 – śniadanie prasowe (wstęp za zaproszeniem)
12.00 – seminarium kulinarne (wstęp za zaproszeniem)

  • Odtwarzanie kuchni dawnej w warunkach lokalnych – prof. J. Dumanowski
  • Wino, cydr i piwo przy polskim stole – Z. kmieć wraz z gościem z kraju Basków
  • Krótka prezentacja o działalności Slow Food Polska (szefowie Conviviów)

12.00 – występ zespołu ?Kociewskie Gzuby? ze Świecia
13.00 – występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej ?Promyki? z Gruczna
14.00 – inne atrakcje:

  • pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich (11.00, 14.00)
  • pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (12.00, 15.00)
  • pokaz pracy koni pociągowych (10.00, 13.00)
  • pokaz rodzimych ras gęsi

16.00 – ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze ?Stoisko Festiwalowe?
17.00 – oficjalne zakończenie ?Festiwalu Smaku?

Sprawdź, co wydarzy się w sierpniu. Gdzie można iśc na ekologiczny jarmark bądź targi?

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!
Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

 


 

{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia