Teraz czytasz...
Fasolka po bretońsku
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Fasolka po bretońsku

składniki:

½ kg białej fasoli typ Jaś BIO
300 g boczku wędzonego (i/lub cienką wędzoną kiełbaskę)
1 mała cebula
250 ml przetartych pomidorów (można mniej, to kwestia smaku) BIO
zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, sól morska, pieprz, cukier, można dodać majeranek)
ząbek czosnku 

 

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc.

Wodę z moczonej fasoli wylać!, nalać świeżej i gotować do prawie miękkości, bez soli! /więcej o tym we Wskazówkach poniżej
Kawałek boczku pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w kostkę
Na rozgrzanej patelni przyrumienić boczek oraz ewentualnie kiełbaskę z drobno posiekaną cebulą, z dodatkiem oliwy z oliwek
Do gotującej się fasoli dodać zioła, dorzucić przysmażony boczek i przecier z pomidorów
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, można dodać majeranek, gotować tak długo, aby prawie odparowała woda i powstał gęsty sos, a fasola była naprawdę miękka
Dodać na koniec rozgnieciony ząbek czosnku
Podawać z pieczywem

Wskazówki:
Do gotującej się fasoli, gdy woda wyparuje a fasola nie będzie jeszcze miękka dolewajmy wodę, najlepiej przegotowaną i gorącą.
Danie świetnie się sprawdza także jako kolacyjne, pamiętajmy jednak nie jeść go zbyt późno, by nie obciążyć żołądka przed snem.

 

autorka przepisu: Katarzyna Jankowska, autorka bloga: http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.