Fasola Red Kidney – jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie

Dziś w Akademii Kulinarnej Biokuriera skupiamy się na czerwonej fasoli Red Kidney.

Przechowywanie:

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, bo łatwo chłonie obce zapachy.

Fasola Red Kidney. Przygotowanie:

Moczymy ziarna w wodzie przez 10-12 godzin, odlewamy i gotujemy w czystej wodzie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Linia wody powinna być około 2 cm nad nasionami. Solimy lekko pod koniec gotowania, by nasiona zmiękły i nie pomarszczyły się.

Fasola Red Kidney. Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna

 

86 kcal gotowana

344 kcal surowa

 

 

Białko

 

5,3

22,5

 

 

Węglowodany

 

16,1

60,2

 

 

Tłuszcze

 

0,4

0,7

 

 

Gluten

 

nie zawiera

 

 

 

IG (indeks glikemiczny)

 

35

 

 

 

 

Jak wykorzystać fasolę red kidney w kuchni?

Konieczny składnik chili con carne oraz innych dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, doskonała baza sałatek wielowarzywnych. Komponuje się z pomidorami, czosnkiem, majerankiem, oregano, cząbrem. Wymienione przyprawy redukują jej właściwości wzdymające.

Przykładowe przepisy można znaleźć w naszym dziale z eko przepisami.

 oprac. Małgorzata Górska

fot. Eko Media

 

 

144 kcal biała gotowana

343 kcal biała Jaś

88 kcal biała konserwowa

97 kcal szparagowa

8,6

21,2

3,6

2,9

25,4

62,3

17,2

10,3

0,9

1,7

0,1

6,9

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

35

 

 

71

Brak postów do wyświetlenia