Fasola eko – jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie

Dziś w Akademii Kulinarnej Biokuriera skupiamy się na najpopularniejszej w Polsce fasoli białej i najpowszechniejszej latem w naszej kuchni fasolce szparagowej.

Przechowywanie:

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, bo zwłaszcza biała odmiana łatwo chłonie obce zapachy.
Fasola szparagowa może być przechowywana w temperaturze 8-10 stopni C, przy wilgotności powietrza 85-90% nawet 5-7 dni.

Przygotowanie:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Namaczamy nasiona w wodzie na 12 godzin tak, aby linia wody była 3-4 cm ponad nimi, później gotujemy w tej samej wodzie (zawiera cenne składniki wypłukane z nasion), lekko osolonej. Przybliżony czas gotowania to 60-90 minut.

Fasola – Wartości odżywcze w 100 g:

 

Wartość energetyczna

 

144 kcal biała gotowana

343 kcal biała Jaś

88 kcal biała konserwowa

97 kcal szparagowa

Białko

 

8,6

21,2

3,6

2,9

Węglowodany

 

25,4

62,3

17,2

10,3

Tłuszcze

 

0,9

1,7

0,1

6,9

Gluten

 

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

IG (indeks glikemiczny)

 

35

 

 

71

 

 

Zastosowanie:

Na kiełki, do zup i na bazę pasztetów nadaje się delikatna fasola mung. Bez białej nie wyobrażamy sobie fasolki po bretońsku. Przykładowe przepisy można znaleźć w naszym dziale z eko przepisami

W naszym dziale z eko przepisami znaleźć można przepisy na potrawy z fasoli BIO

Przeczytaj także: Eko fasola w Twojej kuchni

Warto wiedzieć, że smaczne dania można przyrządzić z fasolki adzuki, Canellini, fasoli czarnej, czerwonej Kidney.

 

oprac. Małgorzata Górska

fot. Eko Media

 

Zachęcamy do przysyłania nam Własnych przepisów!

144 kcal biała gotowana

343 kcal biała Jaś

88 kcal biała konserwowa

97 kcal szparagowa

8,6

21,2

3,6

2,9

25,4

62,3

17,2

10,3

0,9

1,7

0,1

6,9

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

35

 

 

71

Brak postów do wyświetlenia