Etihad Airways serwuje żywność eko na pokładzie

Eko jaja i miód, a już wkrótce całe danie: pomidorowa sałatka Caprese – wszystko w oparciu o produkty rolnictwa ekologicznego ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. W taki spośób linia lotnicza Etihad Airways chce odróżnić się od konkurencji.

Co ciekawe miód pochodzi z pasieki, której właścicielem są same linie lotnicze. Linia zakupiła także 200 kur i to one „odpowiedzialne” są za jaja serwowane na pokładzie.

– Chcemy być jedyną linią lotniczą, która serwuje jaja ekologiczne i miód bezpośrednio od własnych zwierząt i pszczół – zapowiada Lee Shave, wiceprezez Etihad Airways.

Oprócz pierwszego eko dania w menu, w planach luksusowej linii lotniczej jest także serwowanie ekologicznych przetworów warzywnych. Jeżeli zaś chodzi sałatkę Caprese, wszystkie jej składniki: pomidory, bazylia, mozzarella, oliwa z oliwek nie tylko posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego, ale także pochodzą ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Za ich dostawy odpowiada Abu Dhabi Organic Farms. Współpraca ta zapoczątkowana została w marcu 2012 roku.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Abu Dhabi Organics Farms została założona w 1997 roku. Gospodarstwo posiada ponad 55 ha gruntów, wyposażone jest w szklarnie. Uprawa się tu szereg warzyw i owoców z całego świata, prowadzony jest także chów zwierząt: wielbłądów, krów, kur i kóz.

Etihad Airways to linie lotnicze z siedzibą w Abu Zabi. Posiadają połączenia do 34 krajów na całym świecie.

Brak postów do wyświetlenia