Ekożywność hitem gastronomii?

Serwowanie żywności ekologicznym będzie modne w 2010 roku ? to wniosek płynący z ankiety przeprowadzonej przez Amerykańską Federację Kulinarną. Wyniki corocznej ankiety ?What?s Hot? wskazują, że 73% szefów kuchni serwuje lub zamierza serwować BIO produkty w swojej restauracji.

Badanie przeprowadzono na 1800 szefach kuchni zrzeszonych w American Culinary Federation. A jak będzie w Polsce? Nad Wisłą gastronomia także coraz chętniej sięga po BIO. W większych aglomeracjach znaleźć można pierwsze restauracje wzbogacające o takie produkty swoje menu. Przebijają się także bio bary i kawiarnie np. Bio Way w Gdańsku, Kępa Café w Warszawie czy też Ekowiarnia w Poznaniu.

O tym jak może przebiegać współpraca między gospodarstwami ekologicznymi a przedsiębiorstwami z branży HoReCa (Hotele Restauracje Catering) przeczytać można w najnowszym numerze czasopisma Eko Arka. W artykule Magdaleny Przybylak – Zdanowicz zawarto spostrzeżenia i wiedzę zdobytą w praktyce przez Tomasa Vaclavika – czeskiego eksperta w dziedzinie marketingu i ekologicznej żywności.
Eko Arka dostępna jest w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj.

 

autor: Karol Przybylak (na podstawie tekstu M. Babalskiego)