Ekologiczne wege-gołąbki lub krokiety

Składniki:

400g pełnoziarnistego ryżu brązowego bio
600g pieczarek
3 cebule bio
¾ szklanki bułki tartej bio
1 jajko bio
olej słonecznikowy/rzepakowy bio
przyprawy bio: pieprz, sól, czubryca (z lubczykiem i oregano w składzie)
średnia główka białej kapusty bio
700ml przecieru pomidorowego bio
2-3 łyżki śmietany bio (12 lub 18%)
1 łyżka masła bio

 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ryż gotujemy ok. 35 minut; następnie przelewamy zimną wodą i wrzucamy do dużej miski, w której będziemy łączyć pozostałe składniki do gołąbkowego nadzienia.
Cebule obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dusimy na oleju – dodajemy pieczarki (wcześniej obrane i drobno pokrojone) i wszystko razem, po doprawieniu szczyptą soli i pieprzu – dusimy przez następnych 6-8 minut.
Bułkę tartą mieszamy z niewielką ilością letniej wody.

Do miski wrzucamy dodatkowo: cebulę z pieczarkami, namoczoną bułkę tartą oraz przyprawy: pieprz, sól, czubrycę, jedno jajko – i łączymy tworząc jednolitą masę (jeśli nasz farsz jest zbyt mokry, możemy podsypać więcej bułki tartej), z których wyrabiamy nieduże placuszki.

Z kapusty usuwamy twardy rdzeń i zrywamy wierzchnie liście; wkładamy główkę do dużego gara z gotującą się wodą, a następnie, co jakiś czas, wyciągamy odrywające się, z lekka zaparzone, liście – z których usuwamy twardsze części.

W tak przygotowane, zaparzone liście, wkładamy nasz ryżowo-pieczarkowy farsz i po zwinięciu liścia, powstałe wege-gołąbki układamy w dużym garze; zalewamy niedużą ilością gorącej, przegotowanej wody i stawiamy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się gotować – wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy łyżkę masła – po ponownym doprowadzeniu naszego gołąbkowego sosu do wrzenia – zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku.

Jeśli zabraknie nam liści na farsz – znaczy, zrobimy za dużo farszu – możemy z pozostałości zrobić krokiety, które, przed obsmażeniem, obtaczamy w bułce tartej. Bardzo dobrze będą smakowały z „gołąbkowym” sosem i surówką z kiszonej kapusty.

Krokiety ryżowo-pieczarkowe możemy też zrobić, gdy nie mamy ochoty na zabawę w obdzieranie kapusty z liści, zaparzanie, a następnie zwijanie liści z farszem – będą ciekawą alternatywą na szybki obiad.

Smacznego!

***

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia