Ekologiczne tofu

Przyrządzanie tofu należy zacząć od przygotowania mleka sojowego.

Jak zrobić mleko sojowe?

Zalewamy ziarna soi wodą i pozostawiamy na jeden dzień. Następnie dokładnie płuczemy ziarna soi (np. na durszlaku). Potem wsypujemy ziarna soi do miksera i dolewamy wody, tak aby po zmiksowaniu wytworzyła się papka przypominająca konsystencją serek homogenizowany (proporcja około 2,5 l wody do 250 gram soi). Następnie gotujemy wodę (dla wymienionych wcześniej proporcji będzie to ok. 5 l). Powstałą papkę wlewamy do wrzątku. Zrobi się piana, gdy zacznie iść do góry, dolewamy trochę zimnej wody by opadła (powtórzy się to kilka razy).

 

W międzyczasie wyciskamy sok z 4-5 cytryn. Następnie papkę przesączamy przez przygotowany wcześniej garnek z gazą tak, aby się nie poparzyć. Płyn, który pozostanie pod gazą to mleko sojowe.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przyrządzamy Tofu

Proces przygotowywania tofu niewiele różni się od przygotowywania zwykłego sera. Aby zrobić tofu, mleko sojowe przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy. W czasie gdy mleko się gotuje wyciskamy sok z cytryny (4-5) – będzie on pełnił rolę podpuszczki i sprawi, że mleko się zetnie. Gdy mleko się zważy znów przelewamy przez gazę. Na gazie pozostanie nam tofu. Ściskamy i wykręcamy gazę – aby odsączyć nasze tofu.

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

Brak postów do wyświetlenia