Ekologiczne risotto

Składniki:

40 dag ryżu BIO (najlepiej Arborio ale niekoniecznie)
1,25 l bulionu warzywnego BIO (lub z kury) z kostki
1 spora bio
2-3 łyżki masła BIO
– 50 g tartego sera żółtego BIO
1 żółtko
200 g śmietany 18 %
– sól, pieprz,
Warto dodać szafran


Mieszamy śmietaną z żółtkiem i startym serem i odkładamy na bok. Cebulę siekamy, a ryż płuczemy na sitku i odczekujemy aż odcieknie woda. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni3. Na dużej patelni (ew. w rondlu)  rozpuszczamy łyżkę masła a następnie dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli ponownie dodajemy łyżkę masła i wsypujemy ryż. Smażymy go do momentu aż stanie się szklisty (ok. 3-4 minut). Następnie dolewamy pół szklanki bulionu i gotujemy ryż, aż wchłonie cały płyn. Tą czynność powtarzamy 3-4 razy aż ryż stanie się miękki ale nie rozgotowany (może to potrwać od 20 do 40 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Ryż brązowy gotuje się dłużej). Risotto powinno być gęste, ale ryż nie powinien być rozgotowany. Dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkiem i startym serem. Podgrzewamy całość przez 2-3 minuty, doprawiamy solą…i smacznego!
Sposób przygotowania:

Ekologiczny ryż – przeczytaj więcej!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Brak postów do wyświetlenia