Ekologiczne przyprawy – odkrywamy ich bogactwo. Rozmowa Biokuriera

Dlaczego warto stosować przyprawy ekologiczne? Czym różnią się od konwencjonalnych? Jak powstaje wędzona… sól? To tylko niektóre z pytań, które zadaliśmy Annie Piernikarskiej z The Spice Shop, firmy specjalizującej się w (a jakże…) dystrybucji ekologicznych przypraw. 

Stoisko The Spice Shop wypatrzyliśmy na warszawskich Regionaliach. Niektóre z przypraw zaintrygowały nas na tyle, że postanowiliśmy skorzystać z okazji i zadać Annie Piernikarskiej kilka pytań.

Dlaczego warto wybierać ekoprzyprawy? Jakie są najważniejsze wyróżniki?

Duża część przypraw pochodzi z bardzo dalekich zakątków świata, przemierzają długa drogę zanim dotrą do naszych domów. Kiedy otwieramy opakowanie przyprawa wygląda zazwyczaj pięknie i mamy nadzieję że będzie tak samo smaczna i zdrowa. Niestety nie zawsze tak jest. Przyprawy konwencjonalne zawierają bardzo dużo niepotrzebnych i niezdrowych dodatków, począwszy od środków chemicznych dokładanych przez samych producentów by wzmocnić, smak, aromat, kolor czy trwałość, poprzez pleśnie oraz toksyny które wytwarzają się poprzez nieodpowiednie przechowywanie oraz transport kończąc na pestycydach i metalach ciężkich, na które narażone są uprawy roślin przyprawowe.

Aby uniknąć tych wszystkich cudownych dodatków, bardzo niekorzystnych dla naszego zdrowia warto wybierać przyprawy ekologiczne. Oznacza to że do upraw takich roślin przyprawowych stosuje się naturalne, organiczne nawozy oraz naturalne metody ochrony przed szkodnikami. Następnie rośliny są suszone i dokładnie pakowane by zatrzymać cały aromat wewnątrz. Proces produkcji przypraw ekologicznych jest od samego początku kontrolowany przez jednostki certyfikowane, tym większa pewność że produkt nie zawiera substancji szkodliwych dla naszego zdrowa.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Nasze przyprawy oprócz tego że są ekologiczne są przyprawami najwyższej jakości, specjalnie selekcjonujemy dostawców, oraz kraje pochodzenia tak by oprócz walorów zdrowotnych smak, aromat oraz świeżość przyprawy były na najwyższym poziomie.

Które przyprawy są Pani ulubionymi i do czego je Pani wykorzystuje?

W moim domu chyba na co dzień na pewno jest to papryka słodka węgierska, wędzona hiszpańska i kmin rzymski, które są tak uniwersalne, że dodajemy je do zarówno do potraw mięsnych jak i gulaszy i zup warzywnych. Gotując dania bardziej orientalne często sięgamy po liść limonki kaffir, czy różne gatunki chilli. Ale my często używamy też naszych mieszanek zamiast poszczególnych przypraw, w końcu robimy je sami tak jak lubimy i mamy nadzieję że inni tez je lubią.

Które przyprawy najchętniej wybierają klienci?

Bez wątpienia jest to cynamon Cejlon, który ma niesamowite właściwości lecznicze, a przy tym jest tym prawdziwym najbardziej cenionym gatunkiem cynamonu pochodzącym ze Sri Lanki, zawiera mniej kumaryny, której duże ilości znajdują się w najbardziej popularnym gatunku cynamonu Cassia. Dużym zainteresowaniem cieszy się też oryginalna wędzona hiszpańska papryka oraz znana ze swoich właściwości prozdrowotnych kurkuma.

Jakie są najoryginalniejsze przyprawy w Pani ofercie?

W naszej ofercie znajduje się około 130 przypraw z całego świata, dlatego o pozycje dość oryginalne nietrudno. Bardzo oryginalna jest sól wędzona, bardzo aromatyczna, prawdziwie wędzona tradycyjną metodą na sitach przez 160 godzin drewnem bukowym na zimno. Jest to tradycyjny duński produkt. Tradycja wędzenia soli sięga jeszcze czasów Wikingów. Ale oprócz soli mamy też kilka innych ciekawostek jak liść limonki kaffir, liść curry, kwiat gałki muszkatołowej czy w ogóle u nas nieznany mirt cytrynowy. Myślę też że oryginalnością odznaczają się nasze mieszanki, które dedykowane są konkretnym potrawom a do mieszanek dołączony jest przepis np. Thai Satay, Szakszuka, Chilli con Carne czy Łosoś Teriyaki.

Rozmawiał: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia