BioFach.Ekologiczne produkty z kokosa

Ekologiczne kokosy sprawdzają się nie tylko jako żywność, ale także jako kosmetyk – przekonuje Manfred Gorg z firmy Dr Goerg, która na targach BioFach prezentowała całą gamę kokosowych specjałów.

­Dr Goerg to niemiecko – filipińska firma specjalizująca się w przetwórstwie uprawianych ekologicznie kokosów. W ofercie posiada przygotowane na bazie kokosów ekologicznych: oleje, mleczko, płatki, mąkę, cukier (z kwiata kokosa), chipsy. – Szczególnie ważne jest, aby przetwarzać świeży produkt. Najlepszą jakość osiąga się przetwarzając kokosa ekologicznego maksymalnie 3 dni po zerwaniu. Istotny jest także sposób tłoczenia. Aby zachować cenne właściwości zdrowotne kokosa nie powinna ona przekraczać 38 stopni Celsjusza  – tłumaczy Manfred Gorg.

 

Produkty z kokosa, stosowane jako kosmetyk lub pożywienie, wzmacniają system odpornościowy, regulują poziom cholesterolu, stymulują metabolizm i zwiększają witalność organizmu.

Coraz popularniejsza staje się także woda z ekologicznych kokosów, którą pije się w stanie naturalnym bądź z dodatkiem owoców i soków owocowych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na zdjęciu: woda kokosowa BIO firmy Merito w puszkach .

Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)

 

 




Brak postów do wyświetlenia