Teraz czytasz...
Lody waniliowo-malinowe [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Lody waniliowo-malinowe [przepis]

Katarzyna Kosmala

Lody waniliowo-malinowe przygotowane samodzielnie to prawdziwa uczta. Smak tego deseru zapamiętacie na długo.

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie lodów w domu to sztuka, która opanowali wyłącznie nieliczni. Nic bardziej mylnego! Tego rodzaju desery kilkanaście lat temu gościły w domach wielu z nas. Z pasją robiły je nasze babcie i mamy. To właśnie ten smak pamiętamy z dzieciństwa i jego szukamy wśród lodowych przysmaków. Warto spróbować go odtworzyć.

Koktajl borówkowy z kaszą jaglaną oraz nasionami chia [przepis]

Jak przygotować lody waniliowo-malinowe?

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 2 cukry waniliowe
  • ½ szklanki cukru
  • szklanka malin zmiksowanych z trzema łyżkami cukru

Przygotowanie:

  1. Śmietanę zagotować z cukrami waniliowymi.
  2. Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru na puch i wlać do zagotowanej śmietany, cały czas ubijając mikserem.
  3. Zagotować na małym ogniu, co jakiś czas miksując.
  4. Na koniec dodać mus malinowy, zagotować ze śmietanką i żółtkami, dobrze wymieszać.
  5. Masę przełożyć do pudełka, ostudzić, a następnie mrozić, co jakiś czas mieszając.
  6. Lody będą gotowe do spożycia po 6-7 godzinach mrożenia.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.