Ekologiczne jaja nie tylko na Wielkanoc

Jajek nie zabrakło chyba nigdy na żadnym z wielkanocnych stołów. To dobrze, gdyż pod skorupką ukryta jest prawdziwa kopalnia pożytecznych dla organizmu składników. W żółtku znajdują się tłuszcze złożone, minerały, witaminy A, F, K, B i D. W dodatku jest lekkostrawne, niskokaloryczne i pyszne…

 

Najlepsze są oczywiście świeże jaja ekologiczne. Pochodzą one od wiejskich kur żyjących na wolności, a nie w klatkach. Jajka od kur z chowu klatkowego zdominowały niestety polski rynek. Oznakowane są kodem, który rozpoczyna się od numeru „3”. Zwolennikom rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej polecamy jaja, których oznakowanie rozpoczyna się od znaku „0”.

Więcej o znakowaniu jaj

Jajka a zdrowie

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Za naturalistami warto jajka polecić dzieciom i dorosłym. Szczególnie jednak korzystać z ich walorów powinny osoby pracujące umysłowo, z racji korzystnego wpływu na nerwy.

Warto wiedzieć, że popularny kogel-mogel nie tylko krzepi, wzmacnia, ale też rozwesela.

Cenne substancje zawarte w jajach wykorzystamy najlepiej, jeżeli żółtko i białko znajdą się w potrawach w stanie surowym. Korzystne jest również jadanie jajek na miękko. Najtrudniej strawne są ugotowane na twardo, zwłaszcza we wrzącej wodzie.

Aby jajka na twardo były łatwiej przyswajalne

By ułatwić trawienie jaj  należałoby je przyrządzać na twardo w sposób następujący: Włożyć świeże jajka do garnka z wodą o temperaturze około 60 stopni Celsjusza i trzymać je w takiej kąpieli około 45 minut, do chwili ścięcia białka. W tym czasie żółtko zrobi się sypkie i przez to lepiej strawne. Poza tym by poprawić przyswajalność jajek koniecznie powinno się je jadać z przyprawami, zwłaszcza chrzanem lub musztardą.

Poniżej prezentujemy kilka kuracji wykorzystujących lecznicze właściwości jajek.

Jak przygotować wielkanocne pisanki?

KURACJE  JAJKIEM LUDOWYCH ZIELARZY CHIŃSKICH

Jajka mogą być środkiem leczącym i wzmacniającym, zapewniającym długowieczność. Dlatego doceniła je ludowa medycyna chińska. Zaleca ona jadać jajka świeże lub ugotowane, albo też w postaci specjalnych tabletek przy wewnętrznym niepokoju, suchym kaszlu, bólach gardła, nadmiernym pragnieniu w okresie połogu, śluzowych biegunkach, przy zgadze. Unikać należy jadania przy gorączkach, żółtaczce, wzdęciach, czyrakach, obrzękach stóp. Zewnętrznie stosuje się okłady z białka przy oparzeniach, zaczerwienieniu oczu. Przy czyrakach pomocne są kompresy ze świeżego żółtka. Poza tym żółtka pomocne są przy niepokojach wewnętrznych i bezsenności, biegunkach, krwawieniach ciążowych, zgadze, niestrawności u dzieci i oparzeniach. Przeciwwskazaniem podobnie jak przy całych jajkach są choroby  wątroby.

OKŁADY Z BIAŁKA PRZY OPARZENIACH I ZAPALENIACH OCZU
Medycyna ludowa polska również wykorzystywała jajka. Na Kujawach dla przykładu lekiem przy oparzeniach były okłady z całego surowego białka lub białka ubitego. Przy zapaleniu oczu do oka przykładano ciepłe białko świeżo ugotowanego jajka. Z kolei pianą z ubitego jajka kurowano „błony na oku” czyli krostę na oku zasypywano tłuczonymi suszonymi skorupkami jajka.

JAJKO Z BRZOZĄ I OCTEM NA REUMATYZM
Na Kaszubach ludowym lekiem i to dosyć radykalnym, aplikowanym gdy nie pomagały już inne środki antyreumatyczne, była następująca mikstura. Do wywaru z suszonych liści brzozy należy dodać całe jajo kurze wraz ze skorupką oraz szklankę octu stołowego. Lek przechowywać przez tydzień w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku. Gdy jajko całkowicie rozpuści się w occie dodać szklankę terpentyny. Odstawić powtórnie mieszaninę na tydzień. Potem już można nacierać schorzałe miejsca.

Zbigniew Przybylak
fot. sxc.hu / K. Przybylak

Brak postów do wyświetlenia