Ekologiczna fasola szparagowa

Składniki:1 kg świeżej zielonej fasolki szparagowej (ew. mrożonej) BIO, 500g pomidorów BIO, 60g masła lub oliwa lub olej z pierwszego tłoczenia BIO, 1 cebula BIO, 1 ząbek czosnku BIO, Posiekane świeże listki bazylii lub natki pietruszki, Sól i pieprz

Sposób przygotowania: Oczyścić, umyć, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku zieloną fasolkę szparagową, następnie odcedzić i pokroić na 3 części. Zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić je w grubą kostkę. Posiekać cebulę i czosnek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pomidory i cebulę, dusić przez kilka minut, następnie dorzucić ugotowaną fasolkę, połowę posiekanej zieleniny i czosnek. Poddusić jeszcze chwilkę i przełożyć na miseczkę, posypując resztą posiekanej pietruszki, bazylii. Gdy brakuje świeżych ziół można użyć suszonych i doprawiać wg. własnego gustu np. szczyptą curry, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, estragonem itp.


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

 

Brak postów do wyświetlenia