Ekologiczna cykata z Grand Prix Festiwalu Smaku

Grand Prix Festiwalu Smaku w Grucznie zdobyła cykata ekologiczna przygotowana przez Grażynę Gawinecką, rolniczkę ekologiczną z Narkowa (woj. kujawsko – pomorskie).

Cykata to kandyzowane wiórki jesiennej marchwi. Kiedyś była bardzo popularna, wykorzystywano ją jako bakalię do pieczenia wielkanocncych bab (zastępowała pomarańcze). Dziś popadła w zapomnienie. Być może wyróżnienie zdobyte na Festiwalu Smaku pozwoli jej odzyskać dawną popularność.

Cykata ekologiczna, która zdobyła Grand Prix Festiwalu Smaku przygotowana została przez Grażynę Gawinecką, na co dzień rolniczkę ekologiczną z Narkowa (woj. kujawsko – pomorskie). Pani Grażyna specjalizuje się także w wytwarzaniu ekologicznych serów, gomółek oraz chleba.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


Jury Dziennikarzy i Artystów w Konkursie na Smak Roku 2010
Inne produkty wyróżnione w trakcie Festiwalu Smaku:

Jury w składzie:
1. Monika Kucia („Rzeczpospolita” , „Życie Warszawy”)
2. Maria Sikorska (TVP Bydgoszcz)
3. Agnieszka Romanowicz („Gazeta Pomorska”)
4. Hanna Walenczykowska („Ekspres Bydgoski”)
5. Eugeniusz Mientkiewicz (Sędzia niezależny)
6. Artur Michana (www.poszukiwaczesmaku.pl)
7. Franciszek Daron (TPDW)

Grand Prix Dziennikarzy i Artystów:

I Nagroda: sery kozie łomnickie (Bożena Sokołowska)

II Nagroda: krówki cioci Tekli (Iwona Pyra)

III Nagroda: cykata (Grażyna Gawinecka)

 Smak Roku

Jury w składzie:

1. Jean Bos – przewodniczący
2. Marek Gąsiorowski
3. Artur Moroz
4. Marek Szczygielski
5. Hieronim Błażejak
6. Piotr Przybyło

Przetwory mięsne i wędliny

I ex eaquo – Szynka Wiejska wędzona (GS „Sch” z Cekcyna)
I ex eaquo – Krakowska (Stanisław Broniarek)

Przetwory mięsne i wędliny

I miejsce – syrop żurawinowy (PPUH Tłocznia Maurer)

Produkty piekarskie i cukiernicze

I miejsce – Ciasto z rabarbarem (Danuta Podlasińska)

Przetwory z ryb

I miejsce – Klopsiki rybne (Barbara Bińkowska)

Przetwory z mleka

I miejsce – Oscypek (Wojtek Komperda)

Inne produkty

I miejsce – Olej Lniany Wielkopolski (SEMCO Krystyna Just)

Wyróżnienie: Mąka żytnia 720 (Jan Słomiński)

Potrawa

I miejsce – Udziec sarni podawany z modrą kapustą, borówkami (AFAMAKOR Mirosława Świąder)

 Grand Prix Festiwalu Smaku 2010:

Cykata (Grażyna Gawiniecka)

Konkurs „Miód Roku”

Jury w składzie:

1. Jerzy Różański – przewodniczący
2. Hanna Idziorek
3. Zbigniew Kmieć
4. Marek Sztark

I miejsce: Miód Lipowy z pasieki Zbigniewa i Barbary Rybak, Półwieś

II miejsce: Miód Wielokwiatowy z pasieki Zbigniewa i Barbary Rybak, Półwieś

II miejsce: Miód Faceliowy z pasieki Sławomira Wnuka, Lniano

Wyróżnienie: Miód Faceliowy z pasieki RAfała Idziorka

Wyróżnienie: Miód Grycznany z pasieki Sławomira Wnuka, Lniano

Wyniki Turnieju Nalewek

I miejsce Maćkowska Krystyna za nalewkę Smorodinówka

II miejsce Lewandowski Wojciech za nalewkę Pigwówka

III miejsce Wanda Szafrańska za nalewkę Tarnina

IV miejsce Łakomiec Janusz za nalewkę Czarna porzeczka

V miejsce Cegłowski Adam za nalewkę Mirabelka

VI miejsce Stasiak Remigiusz za nalewkę Czarna porzeczka

VII – X miejsce Piotr Bach za nalewkę Pigwowcówka

VII – X miejsce Wiśniewska Anna za nalewkę Pigwowcówka

VII – X miejsce Bartel Ryszard za nalewkę Pigwowcówka

VII – X miejsce Dąbrowska Anna za nalewkę Ratafia

 

Nagroda Dziennikarzy i Artystów

Adam Cegłowski – Mirabelka

Wyróżnienie Janusz Łakomiec – Czarna porzeczka

 

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!
Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

 


 

{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia