Eko-zupa grzybowa

Składniki:

3-4 garście suszonych podgrzybków i borowików (pochodzących z czystych, nieskażonych terenów);
3 marchewki BIO
1 pietruszka BIO
2 małe cebule BIO
2 łyżki suszonej natki pietruszki i selera BIO
łyżka masła BIO
2 łyżki mąki graham typ 1850 BIO
przyprawy BIO: pieprz, sól morska

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby musimy kilka razy dobrze opłukać (z ew. piasku). Następnie zalać letnią przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin.

Warzywa obieramy, mujemy i kroimy w kostkę.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Namoczone grzyby odcedzamy z wody (wody o brązowym zabarwieniu i grzybowym aromacie – jednak nie wylewamy!),kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5-2 litrami świeżej wody i dodatkowo “aromatyczną wodą z grzybów” (nie wlewamy całości, na końcu często osadza się piasek lub grzybowe paprochy) – gotujemy ok. 20 minut.

Następnie wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy przez kolejne 15-20 minut.

Dodajemy łyżkę masła i suszonę natkę pietruszki oraz selera. Doprawiamy pieprzem i solem (w zalezności od upodobania).

A na koniec, zabielamy lekko mąką graham (2 łyżki mąki rozprowadzonej w 150ml zimnej wody).

Zupa bardzo dobrze smakuje następnego dnia po ponownym przegotowaniu – jej smak nabiera mocy i wyrazistości.

SMACZNEGO!
***

Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki “Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.

Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl

***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia