Eko wiosenna zupa szczawiowa zielona z jajkiem

Składniki:

300g szczawiu bio, umytego i drobno pokrojonego
2 litry wody (lub bulionu warzywnego)
2 małe cebule bio
2 łyżki masła bio
200g śmietany 18% bio
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej graham bio
przyprawy bio: pieprz, sól

Dodatki (dowolnie): ekologiczny razowiec, jajko ugotowane na twardo bio, ugotowane ziemniaki bio, szczypiorek.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wrzucamy pokrojony szczaw. W tym samym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę cebule, które przyrumieniami na maśle (6-7 min). Mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości wody i dodajemy śmietanę. szczaw gotujemy dosłownie przez kilka minut (żeby nie stracił swych walorów odżywczych i smakowych), dodajemy cebulę, a następnie miksturę “mączno-śmietanową”.

Doprawiamy do smaku i doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]

Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

 

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia