Teraz czytasz...
Piernik – przepis. Jak zrobić ciasto piernikowe długo dojrzewające?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Piernik – przepis. Jak zrobić ciasto piernikowe długo dojrzewające?

Katarzyna Kosmala
Piernik staropolski dojrzewający

Piernik, przepis który publikujemy poniżej, to nieodłączny element bożonarodzeniowego jadłospisu. Jeżeli jednak chcemy cieszyć się smakiem staropolskiego specjału, przygotowania należy rozpocząć 4-6 tygodnie wcześniej.

Piernik – przepis to nie wszystko!

Piernik ciasto i pierniki to kulinarne symbole świąt Bożego Narodzenia.  Ale czy wiesz, że wypieki te znane już były w kuchni dawnych Słowian? Co prawda wówczas były dość twarde, a słodyczy nadawał im miód, ale były wyjątkowe i miały charakter obrzędowy. Tak zresztą jest i dziś, bo choć przepis na dobry piernik szukamy najczęściej w okolicy świąt, to możemy go upiec, kiedy tylko chcemy.

→ Zobacz przepis na korzenne ciasto bez pieczenia

Największą sławą przez wieku cieszyły się pierniki norymberskie i toruńskie wypiekane w przepięknie rzeźbionych formach

Podstawą piernika są przyprawy korzenne i dobrej jakości miód (polecamy miód ekologiczny). Przygotowanie ciasta to prawdziwa sztuka. Tu nic nie mogło dziać się szybko: do wypieku podchodzono staranie i z dużym kulinarnym zaangażowaniem. Ciasto dojrzewało powoli. W stanie surowym mogło ( i powinno!) być przechowywane nawet do 6 tygodni*. Trzymano je w ciemnej i chłodnej piwnicy, a że dziś o takie pomieszczenie trudno, sprawdzi się dolna półka w lodówce.

*Nic się jednak nie stanie, jeśli ciasto na piernik staropolski zrobisz 2 tygodnie przed świętami.

Piernik staropolski trzeba upiec 2-3 dni przed świętami. Bezpośrednio po upieczeniu ciasto jest twarde, ale po 2-3 dniach kruszeje i niemal rozpływa się w ustach.

→ Przeczytaj, jak zrobić świąteczne porządki bez stresu

Piernik: przepis na ciasto

Piernik staropolski dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający

Składniki
  

  • ½ kg miodu
  • 2 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szkol. zimnego mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 torebki przyprawy do piernika cynamon, goździki, imbir, kardamon
  • 1 l powideł śliwkowych do przełożenia piernika

Polewa czekoladowa

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 250 g orzechów włoskich

Przygotowanie
 

  • Sodę rozpuść w ziemnym mleku.
  • Miód, masło, cukier podgrzewaj stopniowo i wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
  • Do letniej masy dodawaj stopniowo: mąkę pszenną, jajka, sodę wymieszaną w mleku, sól oraz przyprawę korzenną. Dokładnie wyrób ciasto.
  • Z ciasta uformuj kulę i przełóż ją do kamionkowego garnka, przykryj lnianą ściereczką.
  • Odkładamy ciasto na co najmniej 2 tygodnie, a najlepiej na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica).
  • Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj i wyłóż na blachę. Piecz aż zacznie nabierać kolorów (ok. 20 min)
  • Uwaga: blaty są twarde po upieczeniu, ale po 2 dniach kruszeją.
  • Ochłodzone placki przełóż powidłami.
  • Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakryj arkuszem czystego papieru do pieczenia i równomiernie obciąż deseczką lub odpowiedniej wielkości książkami. Odstaw na dobę, następnie pokrój piernik na trzy części.
  • Zrób polewę: do rondelka przelej śmietankę i dodaj połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
  • Polewą polej piernik (nie zapomnij o bokach ciasta). Posyp posiekanymi orzechami. Odstaw do ostudzenia.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepis bazuje na recepturze pochodzącej z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”/

 

Zaciekawił Ciebie temat pierników? Poznaj Żywe Muzeum Piernika

Piernik (ciasto) przepis i praktyczne wskazówki

Przepis na placek piernik może wydawać się skomplikowany, ale w rzeczywistości nie jest trudny do przygotowania. O czym jednak warto pamiętać?

  • Piernik najlepiej przełożyć powidłami śliwkowymi, ale nada się też masa kajmakowa, orzechowa lub marcepanowa.
  • Przyprawy do piernika możesz kupić gotowe, ale polecamy zrobić je samemu. Potrzebujesz 35-40 g cynamonu, 15 g imbiru mielonego, po 10 g gałki muszkatołowej, goździków i kardamonu, po 5 g anyżu, ziela angielskiego i ziaren kolendry oraz pieprzu. Wszystko wymieszaj i gotowe!
  • W sklepach do kupienia jest też gotowa polewa czekoladowa, ale najlepsza będzie ta zrobiona w domu.

→ Zobacz przepis na bożonarodzeniowe śledzie w pomidorach z żurawiną

Jak zrobić polewę czekoladową?

Do rondelka przelej 200 ml śmietanki kremówki i dodaj dwie połamane w kostki czekolady deserowe. Podgrzewaj i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się jednolita. Prawda, że proste? 😉

Możesz też skorzystać z podpowiedzi Violi Grzelki, autorki książek z przepisami „Mamucie przysmaki„, która polewę robi następująco:

3 łyżki śmietany (18 proc.), 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao i łyżeczkę spirytusu lub octu spirytusowego (10 proc.) zagotowuje i miesza, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Po chwili przestudzenia, polewę trzeba szybko rozsmarować na powierzchni ciasta (by nie zdążyła zgęstnieć).

Jak zrobić lukier?

Piernik ostatecznie można też polukrować. W tym celu wlej do kubka 3 łyżki wody i 8-10 łyżek cukru pudru.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.