Eko Wigilia po staropolsku – 4 propozycje

 Ekologiczna wigilia, czyli… połączenie tradycji i żywności ekologicznej. Ta kombinacja wcale nie jest egzotyczna, przecież nasi przodkowie jadali żywność, która powstała z poszanowaniem odwiecznych praw natury.

 

Często zastanawiamy się jak nasi przodkowie świętowali Wigilię. Jak smakowały dania przygotowane wg receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie? Dzisiaj można zaobserwować tęsknotę i zainteresowanie tym co dawne. Odkrywamy na nowo tradycję, oryginalność i niepowtarzalność produktów. Dużą popularnością cieszą się wyroby przywołujące „smaki z dzieciństwa”. By je wydobyć warto sięgnąć po  sprawdzone receptury i wykorzystywać produkty ekologiczne. W myśl zasady, że tylko z najlepszych i najwartościowszych produktów uda się stworzyć niepowtarzalnie smaczne danie. My również na wigilijną wieczerzę wybraliśmy sprawdzone przez wieki przepisy kuchni staropolskiej. Mamy nadzieję, że pozwolą rozsmakować się w tym co najlepsze.

Oto nasze propozycje

Barszcz wigilijny

Jarzyny (marchew, seler, por, pietruszka) i buraki BIO
2 łyżki masła BIO
1 cebula BIO
½ litra kwasu burakowego BIO
Głowa lub głowy rybne (np. z pstrąga, karpia, szczupaka) BIO
2 łyżki grzybów
½ łyżki soli
Majeranek i ząbek czosnku BIO

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Barszcz wigilijny według tradycji powinien być postny, przejrzysty i czerwony. Dlatego najlepiej obrane i pokrojone jarzyny, cebulę, grzyby i buraki w całości, gotować do miękkości. Do barszczu włożyć głowę z ryby, dodać majeranek i roztarty ząbek czosnku. Gdy buraki będą miękkie zupę przecedzić przez sitko. Do wywaru dodać kwas buraczany i starte na tarce buraki z zupy. Aby barszcz miał piękny kolor, można jeszcze dodać świeżo startego buraczka, następnie osolić, zagotować i wlać zrumienioną na maśle cebulę. Barszcz podawać samodzielnie lub z uszkami.

 

 


Karp zapiekany

Około 1 kg karpia
Szczypta pieprzu BIO
2 łyżki startego parmezanu BIO
2 łyżki masła
Sos beszamel:
2-3 łyżki masła BIO
2 średnie łyżki mąki BIO
Około 0,75 l mleka BIO
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Całego karpia ugotować w osolonej wodzie, gdy będzie miękki wybrać ości i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos bechamel. W garnku roztopić masło i wrzucić do niego 2 średnie łyżki mąki. Szybko mieszać i powoli dolewać mleko, aby nie powstały grudki, a cały sos zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Gotowym sosem polać ugotowanego karpia, posypać pieprzem, startym parmezanem i skropić masłem. Gotową rybę wstawić do nagrzanego piekarnika (1800C), na 15-20 min, aby ser się rozpuścił, a sos przyrumienił.

 

 


Opieńki duszone z kwaśną kapustą

1 talerz opieniek (lub dowolne suszone grzyby w zależności od zapasów)
2 cebule BIO
2 łyżki masła BIO
1 łyżka mąki BIO
Zielona pietruszka BIO (może być świeża, suszona lub mrożona)
Śmietana, jogurt naturalny lub mleko BIO

 

Opieńki to bardzo smaczne jesienne grzyby, z których najlepsze są kapelusze. Nóżki są twarde i włókniste, więc nie nadają się do jedzenia, ale suszone najlepiej wykorzystać jako dodatek smakowy do barszczu lub innych zup, sosów itp. Pokrojone w cienkie plasterki, ususzone, a przed podaniem namoczone i odsączone kapelusze, wrzucić na zrumienioną na maśle cebulę. Opieńki dusić wolno pod przykrywką, nie dodając wody. Gdy płyny się zredukują, oprószyć grzyby mąką, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, podlać wodą, śmietaną, jogurtem naturalnym lub mlekiem. Wszystko wymieszać i chwilę dusić, aby powstał gęsty sos. Takie grzyby doskonale komponują się z ugotowaną, kwaśną kapustą, podaną z ziemniakami. Opieńki wspaniale smakują także jako dodatek do mięs.



Świąteczne pierniczki

¼ litra miodu BIO
3 jajka BIO
¼ kg mąki ziemniaczanej BIO
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Płynny miód utrzeć w misce z żółtkami. Żółtka wbijać pojedynczo i powoli, dokładnie ucierać drewnianą kulą lub mikserem. Ciągle ucierając dodawać powoli mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną. Następnie ubitą na sztywno pianę z trzech białek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przekładać do małych foremek wysmarowanych masłem i piec w piekarniku na złoty kolor. Około 15-20 minut w 180 stopniach.


 

Przygotowała:
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia