Eko-naleśniki grahamowe z kaszą gryczaną i serem (lub grzybami) z ketchupem


Składniki na naleśniki:

•    3 jajka bio
•    500-600ml mleka bio / lub zamiennie wybranego zbożowego, np. ryżowego bio
•    250ml wody mineralnej niegazowanej
•    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej graham typ 1850, 1 szklanka mąki pszenno-żytnio-orkiszowej bio
•    2 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego bio
•    płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
•    szczypta soli bio
•    olej do smażenia bio (np. mix słonecznikowego z tłuszczem palmowym)

Składniki na farsz:

•    wcześniej ugotowana kasza gryczana niepalona bio (ok. 300g)
•    2 cebule bio
•    łyżka masła lub tłuszczu kokosowego bio
•    100g żółtego sera bio lub tyleż samo tofu ekologicznego (zamiast sera możemy dodać garść grzybów, które poddusimy z cebulką, np. eko pieczarek lub kurek)
•    przyprawy bio: pieprz, sól.
•    dodatkowo: ketchup bio (np. bez cukru słodzony sokiem z jabłek)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia (miski) wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli – dobrze miksujemy w celu wytworzenia jednolitej, lejącej się z lekka konsystencji naleśnikowej.

Do wcześniej ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy podduszoną cebulkę (jak lubimy – wespół z grzybami) i kawałki sera – doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Cienkie placki naleśnikowe smażymy beztłuszczowo lub ew. na minimalnej ilości oleju do smażenia bio – na każdy placek nakładamy farsz, zwijamy boki i rolujemy tworząc krokiety. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy z obydwu stron.

Najlepiej podawać na ciepło , np. z ogórkami małosolnymi i ekologicznym ketchupem.

Smacznego!

 

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

Brak postów do wyświetlenia