Eko-leczo warzywne


Składniki:

1 średnia cukinia żółta bio
2  papryki bio: jedna zielona, jedna czerwona
5-6 pomidorów bio
2 cebule bio
szklanka startej marchewki bio
garść drobno pokrojonej natki pietruszki bio
olej rzepakowy bio lub oliwa organiczna
przyprawy bio: sól, pieprz czarny, czubryca czerwona


Po dokładnym umyciu, kroimy w kostkę: cukinię, paprykę i cebulę. Pomidory pozbawiamy skórki (krótko sparzając) i kroimy jak inne warzywa. Do wysokiego garnka wlewamy trochę wody – jak zacznie się gotować, wrzucamy cebulę, dodajemy kilka łyżek oleju rzepakowego lub oliwy. Dodajemy paprykę, a po 2-3 minutach dorzucamy cukinię i startą na dużych oczkach tarki marchewkę, zalewamy całość wodą (ok. litra). Po 5 minutach wrzucamy pomidory. Dusimy jeszcze przez chwilę, doprawiamy do smaku i “okraszamy” natką pietruszki.
Sposób przygotowania:

Podajemy na ciepło, np. z kromką razowca domowego wypieku.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Smacznego!

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia