Ten zbożowy napój nie zawiera kofeiny i jest ciekawą propozycją dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić tradycyjnej kawy. Zaleca się go osobom na diecie, dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią.
Po kawę zbożową konsumenci sięgają jednak nie tylko ze względów zdrowotnych, ma ona grono smakoszy i fanów, którzy doceniają przede wszystkim jej smak i aromat.
Największe zdrowotne atuty kawy zbożowej to zawartość błonnika, białek, węglowodanów i witamin z grupy B.
Cenne są także, wykazujące działanie antyrakowe, polifenole. Pozytywnie wpływa też na przemianę materii.
W jakości BIO dostępne są zarówno „czyste” kawy zbożowe jak i te, których smak wzbogaca się dodatkiem cykorii. Obie mają swoich entuzjastów.
Jak powstaje kawa zbożowa?
Wytwarza się ją z prażonych ziaren zbóż (może być to pszenica, jęczmień lub żyto). Jako dodatek stosowane są często cykoria oraz buraki.
Zbożówka przy problemach z żołądkiem
Smakosze doceniają zwłaszcza smak i walory zdrowotne ekologicznej kawy orkiszowej. Wyróżnia się ona większą zawartością węglowodanów i białka.
Jak podawać kawę zbożową?
Najczęściej kawę zbożową podaje się w tradycyjny sposób, czyli „na ciepło”. Latem sprawdzić można wersję schłodzoną kostkami lodu. Dla smaku, do zbożówki dodać można przyprawy: imbir, kardamon lub wanilię.
artykuł pochodzi z 20 numeru drukowanej wersji Biokuriera,
Rozdawaj Biokurier klientom swojego eko sklepu
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter! Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!