Eko kawa zbożowa na nowo odkryta

 Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kawa zbożowa była bardzo popularnym napojem pijanym przy posiłkach zamiast herbaty oraz kawy naturalnej. Później „zbożówka” odeszła w zapomnienie. Po latach znów zdobywa sobie coraz większą popularność.

Ten zbożowy napój nie zawiera kofeiny i jest ciekawą propozycją dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić tradycyjnej kawy. Zaleca się go osobom na diecie, dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią.

Po kawę zbożową konsumenci sięgają jednak nie tylko ze względów zdrowotnych, ma ona grono smakoszy i fanów, którzy doceniają przede wszystkim jej smak i aromat.

Przypomina aurę roztaczaną przez prawdziwą kawy, ale na tym podobieństwa między nią a zbożówkami się kończą. To zupełnie inne produkty. Co ważne, w przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, odnośnie spożywania „zbożówki” nie sformułowano przeciwwskazań – mogą ją spożywać także dzieci i kobiety w ciąży.

Największe zdrowotne atuty kawy zbożowej to zawartość błonnika, białek, węglowodanów i witamin z grupy B.

Cenne są także, wykazujące działanie antyrakowe, polifenole. Pozytywnie wpływa też na przemianę materii.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

W jakości BIO dostępne są zarówno „czyste” kawy zbożowe jak i te, których smak wzbogaca się dodatkiem cykorii. Obie mają swoich entuzjastów.

Jak powstaje kawa zbożowa?

Wytwarza się ją z prażonych ziaren zbóż (może być to pszenica, jęczmień lub żyto). Jako dodatek stosowane są często cykoria oraz buraki.

 

Zbożówka przy problemach z żołądkiem

W medycynie ludowej kawę zbożową polecano przy różnych niedomaganiach żołądka. Babcie radziły pić do posiłków mocną, gorącą, gorzką kawę zbożową, gdy niedomagał woreczek żółciowy. Dwutygodniowa kuracja powinna pomóc – dobrze jest połączyć ją z lekką dietą.
Na Śląsku, Kujawach i Pomorzu przy różnego rodzaju bólach żołądka (także wrzodach) polecano kawę zbożową zmieszaną ze spirytusem, przyrządzoną według receptury: łyżkę zmielonej kawy zbożowej wymieszać z łyżeczką spirytusu i zażywać na czczo przez kilka dni.

Smakosze doceniają zwłaszcza smak i walory zdrowotne ekologicznej kawy orkiszowej. Wyróżnia się ona większą zawartością węglowodanów i białka.

Jak podawać kawę zbożową?

Najczęściej kawę zbożową podaje się w tradycyjny sposób, czyli „na ciepło”. Latem sprawdzić można wersję schłodzoną kostkami lodu. Dla smaku, do zbożówki dodać można przyprawy: imbir, kardamon lub wanilię.

 

Karol Przybylak
artykuł pochodzi z 20 numeru drukowanej wersji Biokuriera,
Rozdawaj Biokurier klientom swojego eko sklepu

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia