Eko gastronomia spod znaku Exki – smacznie, zdrowo, szybko

Zdrowo, naturalnie (w zdecydowanej większości z eko certyfikatem), szybko i smacznie – tak w skrócie podsumować można ideę przyświecającą twórcom sieci lokali Exki.

Historia firmy zaczyna się w Belgii, ale ja sprawdziłem ich menu na paryskim lotnisku im. Charlesa De Gaulle’a (terminal 2).

Okazuje się, że podobna placówka działa również na drugim paryskim lotnisku Orly, a samo Exki z małej firmy założonej w 2001 roku przez trójkę Belgów stało się marką obecną z ponad 70 lokalami w kilku krajach (Belgia, Francja, Włochy, Luksemburg, Holandia i USA).

Exki…a co to właściwie znaczy?

Nazwa sieci wzięła się od słowa “exquisite” czyli „znakomity”. Trzeba przyznać, że niezbyt to skromne podejście… ale też Belgowie nie mają się czego wstydzić.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Menu Exki to propozycja dla tych, którzy chcą coś przekąsić, ale nie mają na to zbyt dużo czasu bo np. są w podróży a samolot odlatuje za chwilę – stąd zapewne pomysł na umiejscowienie lokali np. na dwóch paryskich lotniskach (inne placówki znajdują się zazwyczaj w centrach miast, Exki obecne jest nawet Nowym Jorku)

Świeżo i szybko

Wszystkie potrawy przygotowywane są w dniu serwowania i gotowe czekają na klientów, którzy mogą komponować własne zestawy bądź korzystać z promocyjnych kombinacji proponowanych przez Exki. W menu znajdziemy całą gamę dań lunchowych, śniadaniowych, deserowych, przekąsek a także kawę ze Sprawiedliwego Handlu. Przykładowe potrawy: kanapka z kozim serem i dressingiem, ekologiczny jogurt kozi w różnych smakach, soki tłoczone, gotowana szynka, ser Comté AOC, dressingi, lasagne ).

Warte odnotowania jest także wykorzystywanie, w miarę możliwości, ekologicznych opakowań, w których serwowane są produkty.

Mała wycieczka jednym z lokali sieci Exki:

tekst i zdjęcie: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia