Eko fasola w Twojej kuchni

Meksykanie zachwalają czerwoną, w Polsce najpopularniejsza jest fasola biała. W sklepach z eko żywnością pojawiają się także bardziej egzotyczne odmiany: adzuki i mung. Niezależnie od rodzaju, ekologiczna fasola znakomicie komponuje się z różnymi potrawami i dostarcza naszym organizmom porcji zdrowych składników.

Sezon letni, kiedy to wielu z nas zajadało się fasolką szparagową już minął. Dlatego w tym artykule skupimy się na ziarnach fasoli.

Zajmują one istotne miejsce w diecie wegetariańskiej. Zalecane są szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia (zarówno pod względem fizycznym, jak i umysłowym).

Znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek, sosów, potraw jednogarnkowych, ryżu czy też zup.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jakie walory zdrowotne mają fasole?
Są znakomitym źródłem błonnika i białka. Zawierają także  wapń, potas, witaminę C, witaminy z grupy B oraz żelazo. Spożywanie fasoli pod różnymi postaciami korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, działa odmładzająco na komórki i pomaga w obniżeniu „złego” cholesterolu (frakcja LDL). Podobnie jak inne rośliny strączkowe, tak i fasola bogata jest w ligany – jedne z substancji wykazujących działanie antynowotworowe.

Fasola ma jedną wadę.
Nie należy do pokarmów lekkostrawnych, trawienie utrudniają nam przede wszystkim twarde skórki. Można jednak temu zaradzić. Jak? Zanim zaczniesz przyrządzać jakiekolwiek danie wykorzystujące fasolę, wymocz ją w wodzie (najlepiej całą noc – ok. 12 godzin). Dobrze jest nie zmieniać wody, w której będziemy później gotować. Dlaczego? Zawiera ona wiele „wypłukanych” wcześniej z fasoli witamin.

Fasolę ekologiczną zakupić możemy zarówno w postaci konfekcjonowanych ziaren, jak i w wersji w zalewie (w puszce lub w słoiku). Dostępne są też przygotowane na bazie fasoli gotowe dania.


Poznaj bogactwo fasoli dostępnych w eko sklepach

Fasolka adzuki
Uprawiana od najdawniejszych lat w Azji. Świetnie nadaje się jako dodatek do ryżu czy kasz. Cechuje ją charakterystyczny słodki smak.

Fasola biała
Bardzo popularna w Polsce. Z powodzeniem można ją wykorzystywać do zup, przetworów, dań jednogarnkowych, sałatek.

Fasola Biała „Jaś”
Uważa się ją za niezastąpioną przy przygotowywaniu fasolki po bretońsku.

Fasola Canellini
Jedna z odmian białej fasoli, szczególnie popularna we Włoszech

Fasola czarna
Popularna w kuchni meksykańskiej, ale nadaje się także do innych zastosowań. Ma opinię pokarmu dodającego wigoru…mózgowi.

Fasola Kidney
Fasola czerwona świetnie sprawdza się w potrawach kuchni meksykańskiej. Z powodzeniem można wykorzystywać ją także w daniach jednogarnkowych i sałatkach.

Fasola Mung
Najczęściej wykorzystywana jest na kiełki, będące składnikiem wielu potraw kuchni azjatyckiej. Świetnie nadaje się także do wegetariańskich pasztetów.

Masz ochotę na danie z eko fasolą?

Spróbuj naszych propozycji:


Fasola z pomidorami


Smalczyk z fasoli BIO

Więcej propozycji znaleźć można w 18 (3/2011) numerze drukowanej wersji Biokuriera w artykule “4 sposoby na eko fasolę”. Zapraszamy do prenumeraty i rozdawania w eko sklepach!

 

Karol Przybylak
fot. K.P, www.sxc.hu

 




Brak postów do wyświetlenia