Eko-ciasto dyniowo-porzeczkowe na kruchym spodzie

Na kruchy spód:
•    1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 2000 bio
•    1/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego bio
•    1 jajko bio
•    1/2 kostki masła bio
•    pół łyżeczki proszku do pieczenia bio

Na “kruszonkę”:
•    1/2 kostki masła bio
•    1 szklanka mąki orkiszowej razowej typ 2000 bio
•    1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego bio
•    garść płatków owsianych górskich bio

Na masę dyniowo-porzeczkową:
•    dynia hokkaido bio (ok.1,5kg)
•    przyprawy bio: imbir, wanilia bourbońska bio
•    2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego bio
•    2 łyżki budyniu waniliowego bio
•    słoik (250g) konfitury z czarnej porzeczki niskosłodzonej bio (najlepiej domowego wyrobu)

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dynię dobrze myjemy, wycinamy zgrubienia na skórce (jeśli takowe występują), usuwamy  z niej pestki, kroimy w kostkę i gotujemy (stosunkowo krótko, aż zacznie być miękka) w niedużej ilości wody. Po ugotowaniu odsączamy na sicie i zostawiamy do wystudzenia.

Z w/w składników wyrabiamy kruche ciasto na spód, które następnie wykładamy na papierze do pieczenia (na dużej blaszce). Ciasto smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki.

Ugotowaną dynię rozgniatamy widelcem, dodajemy budyń waniliowy, pół łyżeczki imbiru, cukier i wanilię – mieszamy i wykładamy na konfiturę porzeczkową.

Wyrabiamy kruszonkę i posypujemy całość po masie dyniowej.
Pieczemy ok. godziny w temp. 180stopni.

Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno (w tym drugim wydaniu lepiej się kroi). Nie do końca (bynajmniej dla mnie:)) wyrazisty smak dyni bardzo oryginalnie smakowo komponuje się z kwaskowością czarnej porzeczki!

Warto spróbować – SMACZNEGO!

autorką przepisu jest Agnieszka Szeffler – Grudkowska

[wroć do listy przepisów / wróc do przepisów na eko śniadanie]

Brak postów do wyświetlenia