Epidemia EHEC a rolnictwo ekologiczne

Wykorzystywanie wybuchu epidemii EHEC do krytykowania jakiejkolwiek metody rolnictwa jest niewłaściwe i nieodpowiedzialne. EHEC nie jest problemem żadnego specyficznego system produkcji – czytamy w oświadczeniu Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego IFOAM.

 

Oświadczenie jest reakcją na zamieszanie związane z poszukiwaniem źródła epidemii, którym w pewnym momencie miało być jedno z niemieckich gospodarstw ekologicznych specjalizujących się w hodowli kiełków.

Oto całe oświadczenie w j. angielskim:

Brussels, 07/06/2011 On the occasion of the extraordinary meeting of the Agriculture Council the IFOAM EU Group expresses its concern that weeks after the first outbreak of a new strain of enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) a definite source has still not been identified. On the other hand the Group welcomes the fact that EU ministers have agreed in principle to compensate vegetable producers that have suffered serious losses as a consequence of the outbreak. It urges for a better, EU wide, coordination of the issue.

Further, the IFOAM EU Group underlines that it is neither appropriate nor responsible to use the present outbreak of enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) to blame any farming method. EHEC is not a problem of a specific production system and any farming methods can potentially be affected. The IFOAM EU Group appreciates that policy makers have been communicating carefully in this regard so far.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

After all samples of sprouts, of the recently suspected organic farm in lower Saxony, have so far been negative, the definitive source remains unknown. The EU must acknowledge that the survival of many producers is under severe threat and they have not been in any way responsible for the EHEC outbreak. The EU ministers are making a welcome first step in agreeing to compensate farmers with 150 million Euros. However, this amount is not even enough to compensate the claimed loss suffered in one week by Spanish producers.

The IFOAM EU Group calls on the authorities to follow all possible leads to identify the source of the EHEC outbreak and urges for a comprehensive clarification of the facts. At least 22 people have already lost their lives, and many more are suffering serious illness, all efforts must be made to help the affected people. The IFOAM EU Group expresses its deepest sympathy to all those affected by the outbreak of these deadly bacteria and supports the efforts of the authorities in identifying the cause as rapidly as possible. The number and seriousness of the infections makes research into the cause of the outbreak and preventive measures most urgent.

 Od redakcji:

Podejrzenia dotyczące gospodarstw ekologicznych na nowo obudziły dyskusje na temat sensowności praktyk ekologicznych w gospodarstwach i ich bezpieczeństwa. W polskiej publicystyce pojawiały się nawet sformułowania, że żywność ekologiczna to żywność brudna. W tym miejscu warto podkreślić, że żywność ekologiczna, aby znaleźć się na sklepowej półce musi spełnić DOKŁADNIE TE SAME WYMOGI, co żywność konwencjonalna oraz znacznie bardziej wymagające wymogi związane z certyfikacją ekologiczną (zarówno na etapie gospodarstwa ekologicznego jak i przetwórstwa i dystrybucji). Nazywanie jej więc mniej bezpieczną niż żywność konwencjonalna jest absurdalne.

Brak postów do wyświetlenia