Teraz czytasz...
Zielone smoothie [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zielone smoothie [przepis]

Katarzyna Kosmala
zielony koktajl z kiwi, szpinaku i jabłka

Zielone smoothie smakuje orzeźwiająco. Dodaje energii i jest witaminową bombą. Przygotujesz go szybko i z łatwo dostępnych składników. Możesz też skorzystać z naszego przepisu wraz z dziećmi. Zachęcamy! 

Zielone smoothie – przepis

zielony koktajl z kiwi, szpinaku i jabłka

Zielone smoothie [przepis]

Zielone smoothie to spora dawka energii. Dodatkowo elektryzuje orzeźwiającym kolorem. Jest smaczny i pożywny (może zastąpić posiłek).
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala.

Składniki
  

  • 2 kiwi
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 2 jabłka
  • 2 łodygi selera naciowego

Przygotowanie
 

  • Kiwi obierz ze skórki
  • Jabłka rozkrój, usuń gniazda nasienne
  • Wszystkie składniki przełóż do naczynia blendującego lub sokowirówki z sitkiem do robienia przecierów
  • Jeśli powstała masa jest za gęsta, dodaj szklankę wody i wymieszaj
Słowa kluczowe koktajl
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dlaczego warto sięgać po zielone smoothie i koktajle?

By dowiedzieć się więcej na temat mocy zielonych napojów, zachęcamy do lektury artykułu „Zielone koktajle – przepisy i właściwości„. Znajdziecie tam informacje, dlaczego warto włączyć do swojej diety zielone warzywa, z jakich składników przygotowywać koktajle i jakimi zasadami się kierować.

By zachęcić Was do przygotowania intensywnie zielonych napojów, napiszemy tu tylko, że są witaminową bombą. Zawierają w sobie prowitaminę A, witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), witaminę C, E i K, jak również żelazo, magnez, fosfor, potas.

Jedna porcja zielonego koktajlu to potężny zastrzyk płynnej energii słonecznej, określanej również jako krew roślin. Cząsteczki chlorofilu, bo o nim mowa, oczyszczają narządy, regenerują je, a do tego mają zdolność niszczenia chorobotwórczych drobnoustrojów.

Chlorofil zawarty w zielonych warzywach i owocach ma również zbawienny wpływ na układ pokarmowy i wydalniczy. Ten zielony barwnik, którego najwięcej w liściach i łodygach roślin, ma działanie detoksykujące i przeciwzapalne.

Fenomen zielonych koktajli polega na dowolności i różnorodności. Każdy może skomponować swój ulubiony napój z odżywczych i smacznych produktów. Najczęściej przygotowuje się je z ogórka, jarmużu, rukoli, świeżego szpinaku, natki pietruszki, młodego jęczmienia, liści buraka i szczawiu. Zielone warzywa łączy się z brzoskwiniami, truskawkami, ananasem, mango, jabłkami lub z sokiem jabłkowym czy owocami leśnymi.

Do napoju można również dodać pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane, syrop klonowy lub miód, a w sezonie również świeże zioła (np. pokrzywę i miętę). Rozcieńcza się go wodą (również wodą kokosową), sokiem, jogurtem lub napojem roślinnym.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.