Dzika róża – jak wykorzystać jej prozdrowotne właściwości?

Zbiór dzikiej róży dary natury

Na dziką różę często nie zwracamy uwagi, traktując jako zwykły krzew. Tymczasem jej owoce i kwiaty to ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. W zależności od regionu Polski bywa określana mianem polnej róży, szypszyny, nieszpółki czy babichy.

Lecznicze działanie dzikiej róży

Dzika róża to prawdziwa skarbnica witaminy C. Zawiera jej zdecydowanie więcej niż cytrusy. Kryje w sobie ponadto spore pokłady istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin: A, E i K. To także bogactwo kwasu foliowego, pektyn, kwasów organicznych oraz karotenoidów i flawonoidów.

Herbata z owoców dzikiej róży nie tylko dobrze smakuje i orzeźwia (ma lekko kwaśny smak), ale działa również wzmacniająco i przeciwzapalnie. Warto pić ją, by podnieść odporność organizmu, ale także wówczas, gdy pojawią się już pierwsze objawy przeziębienia.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, owoce dzikiej róży są nieocenione w profilaktyce szkorbutu. Napar złagodzi również dolegliwości związane z nieżytem układu pokarmowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo.

Dzika różę poleca się również w leczeniu infekcji układu moczowego (substancje w niej zawarte działają moczopędnie i oczyszczająco).

Obecne w dzikiej róży flawonoidy mają również dobry wpływ na nasz układ krwionośny (obniżają poziom cholesterolu). Z tego właśnie powodu warto, by po napar z niej przygotowany sięgały osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Prócz dobrze znanych surowców pozyskiwanych z róży, takich jak owoce czy płatki kwiatów, można wykorzystywać również młode listki, z których sporządzić możemy smaczną i bardzo zdrową herbatkę. W wielu krajach używa się również korzenia dzikiej róży, stosowanego wewnętrznie i zewnętrznie jako lek. Odwar z korzenia dzikiej róży pije się przy kamicy nerkowej, zewnętrznie stosuje się kąpiele w odwarach przy problemach skórnych

mówi Mirosław Angielczyk – doktor nauk ogrodniczych, znawca tematyki zielarskiej i ziołoleczniczej, właściciel Podlaskiego Ogrodu Botanicznego, agroturystyki Ziołowy Zakątek i firmy Dary Natury.

Dzika róża – naturalny kosmetyk

Z kolei kwiaty dzikiej róży mają bardzo dobry wpływ na naszą cerę, stąd są cenione przez osoby lubiące naturalne kosmetyki. Zawarte w nich garbniki, antocyjany, flawonoidy oraz olejki eteryczne łagodzą dolegliwości skórne, a przy tym delikatnie odświeżają.

Preparaty powstałe na bazie kwiatów dzikiej róży są ponadto polecane osobom, które chcą rozjaśnić swoją cerę lub usunąć przebarwienia (piegi, plamy pigmentacyjne).

Z dzikiej róży produkowany jest również olejek różany, tak powszechnie stosowany w przemyśle perfumeryjnym. Jego delikatny zapach działa uspokajająco i relaksacyjnie. Dodaje się go również do kosmetyków dedykowanych skórze wrażliwej i ze zmianami trądzikowymi. Olejek różany wykazuje bowiem działanie antyseptyczne i łagodzące podrażnienia.

Uwaga konkurs!!!

Razem z naszym partnerem, firmą Dary Natury serdecznie zapraszamy Was do wspólnej zabawy.

Zamieśćcie w komentarzu pod artykułem nazwę dowolnego produktu Dary Natury (szukajcie ich na www.darynatury.pl , który zawiera dziką różę i wyszukajcie w sieci jakiś ciekawy przepis na potrawę (nie musi być własny, możecie przesłać link np. do ulubionego bloga) albo kosmetyk naturalny z jego wykorzystaniem.

Najciekawszy wpis nagrodzimy zestawem prezentowym ufundowanym przez Dary Natury oraz roczną prenumeratą Biokuriera. Dwie kolejne osoby mogą również liczyć na roczną prenumeratę Biokuriera.

Bawimy się do piątku 2 czerwca 2017 23:59:59 a wyniki ogłaszamy w poniedziałek (2017-06-05) z rana!

Konkurs rozwiązany!

Główna nagroda wędruje do osoby o nicku @BrunoKucharski a nagrody pocieszenia otrzymują: @DianaKazimiruk i @AnetaPiluk.

Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w zabawie!

zdjęcia: Dary Natury

Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jest Eko Media Karol Przybylak z siedzibą przy ul. Siedleckiej 62 w Bydgoszczy, nr NIP 967 116 72 17.

2. Konkurs polega na opublikowaniu w komentarzu pod artykułem lub w mediach społecznościowych produktu lub produktów Dary Natury zawierających dzika różę oraz rekomendowanie wykorzystania dzikiej róży w przepisie kulinarnym, zielarskim lub recepturze kosmetycznej. Pomocny w odpowiedzi jest artykuł opublikowany w serwisie biokurier.pl

3. Nagrodzona zostanie najciekawsza, zdaniem redakcji Biokuriera, odpowiedź umieszczona w komentarzu pod tekstem.

4. Nagrodą w konkursie jest zestaw prezentowy ufundowany przez firmę Dary Natury. Za jego wysyłkę odpowiada Eko Media Karol Przybylak, wydawca czasopisma i portalu Biokurier.pl

5. Skomentowanie tekstu oznacza akceptację regulaminu oraz na przetwarzanie nadesłanych danych osobowych na potrzeby realizacji konkursu

6. Lista zwycięzców opublikowana zostanie w dniu 5 czerwca 2017 Na portalu biokurier.pl

  • Monika

    Produkt Dzika róża herbatka Podlaska Dary Natury. Przepis na herbatę orzeźwiającą: zaparzyć w szklance wody łyżkę dzikiej róży, kilka listków mięty pieprzowej i łyżeczkę kwiatów nagietka. Po przestygnięciu dodać ćwiartkę pomarańczy, łyżeczkę miodu lub cukru trzcinowego i kilka kostek lodu. Smacznego! Monika

  • Marta Sadowska

    Przepis na różane tiramisu:
    Na dnie blachy rozłożyć biszkopty, nasączyć je kompotem z owoców róży eko firmy Dary Natury. Na nasączone biszkopty ułożyć owoce róży eko z kompotu firmy Dary Natury. 250 ml śmietanki kremówki ubić z cukrem różanym drobno mielonym eko firmy Dary Natury (ilość zależnie od upodobań smakowych), delikatnie wymieszać z 500 g serka mascarpone. Połowę tak przygotowanego kremu rozsmarować na nasączone biszkopty. Następnie nałożyć kolejną warstwę biszkoptów, nasączyć je kompotem z owoców róży eko firmy Dary Natury i rozsmarować pozostałą część kremu. Całość posypać płatkami róży eko firmy Dary Natury. Smacznego!:)

  • Ewa Przestrzelska

    Ja bym kupiła ocet winny różany http://darynatury.pl/Oferta/ocet-winny-rozany-eko-300ml,355 i zrobiła z niego prosty tonik do ciała: wymieszać pół na pół z wodą i gotowe 🙂

  • Monika Ku

    Sok z brzozy z Dziką różą, o ten http://www.darynatury.pl/Oferta/sok-z-brzozy-z-dzika-roza-eko-1l,374 . A przepis z wykorzystaniem Dzikiej Róży? To musi być coś aromatycznego, coś w czym doskonale połączą się smaki i aromaty, więc proponuję pieczoną kaczkę w marynacie z dzikiej róży i suszone żurawiny. Jak ją zrobić? Na pewno potrzebna jest odrobina serca, wszystko po to żeby doskonale połączyć smaki, a później następujące składniki:
    Składniki na marynatę
    2 łyżki marmolady z dzikiej róży
    2 łyżki różowego wina i 2 łyżki octu różanego i pół szklanki soku z brzozy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka nasion kolendry
    1 łyżeczka goździków
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    100 g suszonej żurawiny
    Pozostałe składniki
    2 piersi kaczki ze skórą
    1 jabłko
    500 ml różowego wina

    Sposób przygotowania
    Żurawinę moczymy w soku z brzozy następnie do składników dodajemy pozostałe składniki marynaty. Skórkę piersi kaczki nacinamy na krzyż w kilku miejscach. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty: marmoladę, wino, ocet,pokrojony na plasterki czosnek, zmieloną kolendrę, goździki, imbir, sok z cytryny, świeżo zmielony pieprz. Mieszamy, nacieramy mięso i wkładamy do woreczka i na noc do lodówki. Piekarnik nagrzać do 240°C. Do małego naczynia żaroodpornego włożyć piersi z marynatą, dodać szczyptę soli, jabłko pokrojone na ćwiartki, wlać wino lub bulion w takiej ilości aby ponad powierzchnię płynu wystawała tylko skórka. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i wstawić na dolny poziom piekarnika (naczynie ustawić na metalowej kratce z wyposażenia piekarnika). Piec 45 minut. W trakcie pieczenia sprawdzić czy nie ubywa płynu, w razie potrzeby dolać go więcej lub włożyć dodatkowe kawałki jabłek – podniosą poziom płynu. Następnie zdjąć przykrycie, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 45 minut. Na tym etapie również sprawdzać czy ilość płynu jest odpowiednia (czyli mięso jest całkowicie zanurzone, tylko skórka wystaje).Jabłka wydrążyć, do środka wsypać cynamon, włożyć konfiturę różaną. Ułożyć na podłużnej blaszce lub w keksówce i piec przez 30 minut w 180 stopniach C, czyli włożyć do piekarnika na ostatnie 1/2 godziny pieczenia kaczki. Smacznego, dla mnie to danie to prawdziwa poezja smaków!

  • Aneta Pulik

    herbatka owoc dzikiej róży http://darynatury.pl/Oferta/herbatka-owoc-dzikiej-rozy-eko-50g,534
    Maseczka z płatków z dzikiej róży
    -Garść płatków dzikiej róży rozdrobnić z odrobiną mleka i łyżeczką miodu
    -maseczkę nakładamy na twarzy szyje oraz dekolt na około 15 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą.
    przed nałożeniem maseczki warto wykonać peeling aby dobrze oczyścić twarz dzięki niemu maseczka lepiej zadziała
    przepis na peeling domowej roboty
    2 łyżki cukru różanego http://darynatury.pl/Oferta/Cukier-rozany-Eko-150g,802
    1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,
    1⁄2 łyżeczki witaminy E lub żel z kapsułki witaminy E
    Wszystko dobrze wymieszaj i ciesz się gładką skórą:)
    Po wykonaniu całego zabiegu skóra będzie aksamitnie gładka i pełna blasku.

    • Redakcja

      @anetapulik:disqus gratulujemy jednej z dwóch nagród pocieszenia: prenumeraty drukowanej wersji Biokuriera. Prosimy o kontakt na redakcja@biokurier.pl , aby dograć kwestie związane z wysyłką! 🙂

  • Diana Kazimiruk

    Moje ukochane Pączki Róży <3 https://www.ziolowyzakatek….

    Mój przepis to Różany Eliksir Młodości (dla cery wrażliwe)j:
    1. Pączki róż płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do wyparzonego słoika
    2. Dodajemy dobry miód tak aby zakrył w całości nasze pączki
    3. Dodajemy kilka łyżek pyłku pszczelego i całość mieszamy w słoiku
    4. Tak przygotowany słoik zalewamy alkoholem np. żołądkową gorzką
    5. Słoik dokładnie zakręcamy i wstawiamy do piwnicy na około 5 tygodni, a po tym okresie przecedzamy nasz eliksir.

    Pączki róż można jeszcze wykorzystać np. dodać do owsianki/jaglanki. Sam płyn
    przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu, spożywamy około 3
    łyżeczek dziennie.

    • Redakcja

      @dianakazimiruk:disqus gratulujemy nagrody pocieszenia – prenumerata Biokuriera dla Ciebie. Prosimy o kontakt na redakcja@biokurier.pl aby dograć szczegóły związane z wysyłką.

      • Diana Kazimiruk

        Ale super! E-mail już napisany 🙂

  • Natalia

    W przepisie wykorzystujemy Proszek z owoców bogatych w witaminy, który zawiera owoc róży, mojej ulubionej marki Dary Natury.

    Jaglany koktajl śniadaniowy z nasionami chia i różą

    80g ugotowanej kaszy jaglanej
    150g mleka migdałowego
    2 łyżeczki nasion chia
    2 łyżeczki „Proszku z owoców bogatych w witaminy Dary Natury”
    2 łyżeczki syropu agawy lub miodu do smaku
    do przybrania: suszone płatki róży

    Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowym i odstawiamy na noc do lodówki. W blenderze umieszczamy ugotowaną kaszę jaglaną, napęczniałe nasionka chia z mlekiem i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosładzamy syropem z agawy lub miodem do smaku. Ozdabiamy suszonymi płatkami róży. Smacznego!

  • Daria Szefler

    Pączki Róży lub Przecier z Owoców Róży: Mięso z owocami róży i curry http://www.oczarjk.pl, 300g chudego mięsa wieprzowego (pokrojone w paski lub kostkę), mąka, sól, pieprz, 2 cebule, 200g konfitury lub owoców róży, 1 jabłko, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka curry, 40g masła, 300ml bulionu, 2 łyżki wiórków kokosowych. Mięso obtoczyć w mące, dodać sól, pieprz. Cebulę i jabłko oczyścić, posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać curry i posiekane pączki róży (lub przecier z owoców) , zeszklić cebulę i jabłko. Dodać mięso, rodzynki i wiórki, zalać bulionem. Przykryć i dusić ok.15min. Podawać z ryżem.

  • Bruno Kucharski

    Zdecydowanie sięgnąłbym po przecier z dzikiej róży: http://darynatury.pl/Oferta/przecier-z-owocow-rozy-eko-450g,799 i sporządził coś błyskawicznego, prostego i… nietypowego 🙂

    Szpinak pod moim czujnym okiem, zażyłby goręcej kąpieli, aby nieco zmięknąć. Następnie zblendował bym go z przecierem z owoców róży, marchewką (duszoną na parze) i oliwą z oliwek. Witamina C z przecieru, sprawiłaby, że żelazo ze szpinaku fantastycznie by się wchłaniało. W połączeniu z gotowaną marchewką, dodałoby to całości ciekawego, słodkawego smaku, który przełamywałaby ostrzejsza oliwa z oliwek. Całość była by niezmiernie zdrowa, oliwa dodatkowo pomogłaby wchłonąć cudowne witaminki dzikiej róży i karoten z marchewki.

    Tak zrobioną pastę, konsumowałbym z chlebem gryczanym, rzecz jasna domowej roboty… Ach! Pyszności! Mój mózg już wyobraża sobie te niesamowitą paletę smaków 🙂

    • Redakcja

      @brunokucharski:disqus serdecznie gratulujemy zwycięstwa 🙂 Produkty Darów Natury i prenumerata drukowanego Biokuriera dla Ciebie :-). Prosimy o kontakt na redakcja@biokurier.pl aby dograć kwestie związane z wysyłką. Pozdrawiamy serdecznie!

  • Natalia

    Przecier różany http://darynatury.pl/Oferta/przecier-z-owocow-rozy-eko-450g,799, z którego można później szybciej przygotować keczup z róży. Mus do keczupu można też przygotować samodzielnie wg. poniższych wskazówek.
    Keczup z róży autorstwa Karin Greiner z książki „Superfood z ogrodów, łąk i lasów”:
    2 czerwone cebulę, kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 700 g. owoców róży, koncentrat pomidorowy.
    Cebule oraz imbir pokroić w kostkę, poddusić.
    Owoce róży umyć, usunąć ogonki oraz czarne resztki kwiatów i przekroić na pół. Owoce zalać niewielka ilością wody i dusić do miękkości. Przetrzeć przez sito. Tak przygotowany mus dodać do podduszonej cebuli z imbirem i wymieszać z koncentratem pomidorowym w proporcjach 3:1. Doprawić octem, cukrem, pieprzem i solą. Pasuje do zapiekanek ziemniaczanych, pieczeni i makaronów.

  • domwis

    Róża płatki EKO, które bardzo często, a zwłaszcza w letnie południa wykorzystuję do zrobienia Orzeźwiającej Różanej Wody: http://greencanoe.pl/przetwory-z-patkow-rozanyc/
    Przepis ten, choć nie mój, jest super. Stosuję go od wielu lat i na prawdę polecam. Sprawdza się też jako napój dla dzieci 🙂

  • Kasia Jędrszczyk

    Mnie najbardziej z produktów z dziką różą przypadła do gustu herbatka z darów natury z róży- jest przepyszna i swoje walory zdrowotne przetestowałam bowiem w czasie choroby – przeziębienia była skuteczna pita oczywiście systematycznie http://www.darynatury.pl/Oferta/herbatka-dzika-roza-eko-20x25g,458 , generalnie produkty z darów natury odpowiadają mi bardzo bowiem są proste w składzie i nie zawierają niepotrzebnych konserwantów i składników ,herbatki są nieporównywalne w smaku i jakości do herbat oferowanych w tradycyjnych marketach, gdzie skład pozostawia wiele do życzenia.
    Jeśli chodzi o przepis godny polecenia a nietypowy w smaku i niepowtarzalny w aromacie to deserowe, o słodkawym smaku – nie za słodkie idealne na popołudnie wino domowe – polecam szczególnie ze względu na wit C i mikroelementy http://beszamel.se.pl/alkoholowe/domowe-wino-z-dzikiej-rozy-klasyczny-przepis,2229/ przepis:
    Składniki 10 kg owoców dzikiej róży,25 l wody źródlanej,10,5 kg cukru,matka drożdżowa,pożywka dla drożdży,60 g kwasku cytrynowego ;

    Przygotowanie krok po kroku:
    Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym ((7,5 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie). Wrzucić matkę drożdżową (przepis na matkę:4 dni przed planowanym zrobieniem wina włóż porcję drożdży winnych do wyparzonej i osuszonej butelki (pojemność 1/4 l). Zagotuj tyle samo
    źródlanej wody, ostudź i zalej nią drożdże. Zatkaj butelkę bawełnianą
    watą. Po jednym dniu dodaj płaską łyżeczkę cukru, ponownie zatkaj
    butelkę i postaw ją w ciepłym miejscu ale nie na słońcu)), pożywkę dla drożdży i kwasek cytrynowy. Potrząsnąć butlą.Po 2 lub 3 miesiącach zlać wino, oddzielając je od osadu na dnie butli, i dodać syrop z 3 kg cukru. Przez pierwszy miesiąc nastaw powinien być w temperaturze 20 stopni, w kolejnych miesiącach w temperaturze ok. 15 st. C.Przelać wino do butelek, zakorkować i przechowywać w zaciemnionym miejscu.

    Wrzesień, październik i listopad to sezon dojrzewania tych owoców dlatego mamy czas na przygotowania …

  • Anna

    Ponieważ przetwory z dzikiej róży najczęściej kojarzą się ze słodkimi
    produktami (konfitury, soki, herbaty, wypieki itp.), mnie bardzo
    zaintrygowała ostra pasta różano-paprykowa. Bardzo lubię
    niekonwencjonalne połączenia smaków. Przepis jaki wpadł mi do głowy jest
    bardzo prosty, a takie właśnie najbardziej zaskakują pozytywnie swoją
    łatwością i smakiem. Chciałabym przedstawić francuskie zawijańce z
    nadzieniem właśnie z tej pasty. Wystarczy gotowe ciasto francuskie (albo
    jeszcze lepiej – przygotowane własnoręcznie) posmarować ostrą pastą
    różano-paprykową (krótsze brzegi zostawić puste (ok 2 cm). Na jeden z
    brzegów ułożyć wzdłóż paprykę pokrojoną w słupki i piórka z cebuli,
    zawinąć w rulon, a gotową roladę pokroić na ok 1,5-2 cm plastry. Ułożyć
    je na płasko i upieć 15-20 min w temp. 200 st. Genialna przystawka na
    ciepło ale również doskonale sprawdzi się jako przekąska na zimno z
    dipem czosnkowym.