Dynia – odżywka i lek

Dynia, o tej prze zbierana pól, jest wciąż mało docenianym, a pożytecznym warzywem. Jej wartość kaloryczna jest mała, za to duża wartość odżywcza. Szczególnie dynia o pomarańczowym miąższu, zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) mającego działanie antynowotoworowe.

Poza witaminą A, w dyni znajdują się witaminy B1, B2, C, PP, składniki mineralne – wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez, a do tego pektyny i kwasy organiczne. Jest warzywem lekkostrawnym i odkwaszającym organizm, Dzięki dużej zawartości błonnika, pomaga w kuracjach odchudzających. Spożywanie dyni poleca się w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, stwardnienia tętnic oraz nadciśnienia. To warzywo przechowuje się dobrze aż do wiosny.

Przeczytaj więcej na temat eko dyni: A może ekologiczna dynia?

Pestki dyni..

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Pestki dyni są wyjątkowo bogate w mikroelementy (mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk) i witaminy – zwłaszcza z grupy B. Zawierają również fitosterole zapobiegające chorobom prostaty oraz ważne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

Dzięki wysokiej zawartości cynku, pestki dyni zapobiegają stanom zapalnym skóry, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Cenny jest olej z pestek dyni, zawierający cucurbitasterol (zwalczający tasiemca i robaki jelitowe), ponadto sole mineralne, błonnik, enzymy, cukry i białka. W medycynie ludowej od dawna znano właściwości lecznicze nasion dyni, jako środka przeciwko gliście ludzkiej i tasiemcowi.

Szukasz przepisów kulinarnych z wykorzystaniem dyni? Sprawdź:

Polecamy także recepturę na kosmetyki naturalny z wykorzystaniem dyni:

Krzysztof Kamiński

Brak postów do wyświetlenia