Dobre Żniwa 2012 – za nami

9 edycja Dobrych Żniw seminarium poświęconego współpracy w rolnictwie ekologicznym już za nami. Przez dwa dni uczestnicy mieli okazję wysłuchać prezentacji rolników ekologicznych a także specjalistów prezentujących szerzej aspekty prawne.

 

Dużą atrakcją tegorocznych Dobrych Żniw była także wizyta w serowni, która uruchomiona została niedawno w gospodarstwie ekologicznym Ewy i Petera Stratenwerth w Grzybowie.

W nowoczesnych pomieszczeniach serowarni będzie można nie tylko przygotowywać dojrzewające sery, ale także uczyć się serowarstwa. Serownia wyposażona jest w specjalne pomieszczenie edukacyjne, z którego można obserwować cały proces powstawania serów przez szybę.

W trakcie Dobrych Żniw rolnicy ekologiczni dzielili się swoimi doświadczeniami i wiedzą z zakresu upraw, sprzedaży bezpośredniej czy też współpracy w grupach producenckich.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Swoje doświadczenia zaprezentował Mieczysław Babalski (Ekologiczna uprawa zbóż), Joanna Dubler (Moje doświadczenia w prowadzeniu gospodarstwa ekologicznego we wsi Zabłudów pod Białymstokiem – wielokierunkowe gospodarstwo ze sprzedażą bezpośrednią), Robert Kuryluk (Moje doświadczenia w produkcji i współpracy między rolnikami ekologicznymi).

 

Na Dobrych Żniwach wysłuchać można było także gości przybyłych zzagranicy. Stefan Simon z Naturlandu przedstawił prezentację Nowe wyzwania i aktualności w rolnictwie ekologicznym w Niemczech a dr Reto Ingold (Demeter International) mówił na temat postępu w rolnictwie ekologicznym w Szwajcarii i na świecie.

Dobre Żniwa to seminarium, które co roku organizowane jest przez Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „Ziarno”. Celem spotkania jest integracja rolników i przetwórców ekologicznych oraz wzajemna wymiana doświadczeń i wiedzy.

Szczegółowe opisy prezentacji rolników ekologicznych oraz relacja z wizyty w gospodarstwie ekologicznym Ewy i Petera Stratenweth już w najbliższych dniach na Biokurierze.

Powyżej pamiątkowe zdjęcie uczestników Dobrych Żniw 2012

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia