Dlaczego warto wybrać bakalie ekologiczne?

Rodzynki, orzechy, migały, figi, daktyle – bakalie bardzo często goszczą na naszych świątecznych stołach. Dodaje się je do ciast lub traktuje jako przekąskę. Dlaczego warto wybierać bakalie ekologiczne?

Bakalie ekologiczne nie są siarkowane

 

Czym jest siarkowanie? To sposób konserwacji bakalii wykorzystujący dwutlenek siarki. Pozwala on zachować im dłużej świeżość i ładny wygląd. Ten drugi aspekt zauważalny jest zwłaszcza w przypadku suszonych moreli. Siarkowane suszone morele zachowują piękny pomarańczowy kolor a niesiarkowane ciemnieją. Jest tylko pewne „ale”…

 

Estetyczniejszy wygląd nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Co więcej,  u osób szczególnie wrażliwych lub uczulonych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami i bólami głowy. W przypadku moreli łatwo odróżnić produkt siarkowany od niesiarkowanego, w przypadku innych bakalii jest to praktycznie niemożliwe.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Informacja o tym, czy produkt był siarkowany czy też nie powinna znajdować się na etykiecie. W systemie ekologicznym wykorzystywanie tej technologii jest niedopuszczalne.

Dlatego właśnie warto wybierać bakalie ekologiczne. Dają one pewność „wolności” od E220 (tak oznacza się dwutlenek siarki). Producenci ekologicznych bakalii bardzo często akcentują ten fakt na opakowaniach. Etykiety wzbogacone są o napisy „niesiarkowane” lub „unsulphered”. 

Suszenie ekologicznych bakalii odbywa się metodami tradycyjnymi lub z wykorzystaniem nowoczesnych, bezinwazyjnych i przyjaznych naturze metod, takich jak na przykład ekrany solarne.

Uprawy bez chemii

Na plantacjach ekologicznych nie stosuje się sztucznych oprysków i wykorzystuje przede wszystkim nawozy organiczne. Występowanie niedopuszczalnych pozostałości pestycydów jest wykluczone.

Tymczasem w konwencjonalnych uprawach stosuje się nawozy sztuczne oraz chemiczne środki ochrony roślin i choć prawo ogranicza dopuszczalne pozostałości pestycydów w żywności to według, cytowanych przez magazyn Pro-Test, badań niemieckiej fundacji Warentest, w suszonych owocach może znajdować się nawet po kilkanaście różnych pestycydów, co na pewno nie ma korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Pamiętajmy też o środowisku naturalnym, które wskutek stosowania chemii w rolnictwie stopniowo się degraduje.

Jak poznać ekologiczne bakalie?

 

Powinny być oznakowane tak jak każda inna żywność ekologiczna. Szukajmy produktów z “ekoliściem” lub starym unijnym logo. Na każdym produkcie ekologicznym powinno widnieć także oznaczenie jednostki certyfikującej i dane producenta.

Logo żywności ekologicznej
Logo żywności ekologicznej
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia