Awokado, mimo wielu prozdrowotnych właściwości oraz mnóstwa kulinarnych zastosowań awokado nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Czas na zmiany!
Prozdrowotne składniki w awokado
Awokado to doskonałe źródło witaminy B6 , K i C oraz kwasu foliowego (cennego zwłaszcza dla kobiet w ciąży) zawiera także składniki mineralne: żelazo, wapń, potas. Pojedynczy owoc ma średnio 300 kalorii i ponad 34 g tłuszczu (z czego 30 g to łatwo przyswajalne tłuszcze jednonienasycone, obniżające poziom złego cholesterolu). Nic dziwnego, że z miąższu można pozyskiwać olej, który dostępny jest w niektórych eko sklepach.
Mimo wysokiej kaloryczności awokado często poleca się w dietach odchudzających. Dlaczego? Zapewnia sytość i umożliwia zmniejszenie konsumpcji węglowodanów, będących głównym sprawcą nadwagi.
Przeciętnej wielkości awokado dostarcza 25% dziennej zalecanej dziennej dawki potasu, którego niedobór może być przyczyną chorób serca i problemów z ciśnieniem krwi oraz 23% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego wpływającego na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pobudzanie procesów krwiotwórczych.
Awokado obfituje także w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka oraz są cenione w profilaktyce licznych chorób, w tym nowotworowych.
Czy wiesz, że Uprawiane w Europie awokado dostępne jest na naszych stołach w okresie od grudnia do maja, ponieważ podobnie jak cytrusy jest owocem dojrzewającym zimą. |
Cenny dodatek do surówek
Prócz niesamowitego bogactwa zawartych w nich składników odżywczych, owoce awokado poprawiają zdolność organizmu do wchłaniania substancji odżywczych z innych pokarmów (np. warzyw), zwłaszcza przeciwutleniaczy – likopenu oraz beta-karotenu . Zalecane jest więc dodawanie awokado do wszelkiego rodzaju surówek.
Dlaczego Polacy nie sięgają po awokado?
Polacy w zdecydowanej większości nie znają i nie włączają do swojej diety awokado. Częściowo wynika to z faktu, że wiele osób „sparzyło się” kupując owoce, które zamiast dojrzeć sczerniały wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Awokado niestety jest owocem bardzo wrażliwym i trudnym w transporcie, a owoce spotykane w polskich sklepach pochodzą najczęściej z Meksyku. Awokado dojrzewa dopiero po zerwaniu z drzewa. Składowane w temperaturze powyżej 6stC powinno dojrzeć w ciągu kilku dni i przez następnych kilka (do 15 dni od zerwania) idealnie nadawać się do spożycia. Okres ten można nieco wydłużyć w warunkach chłodniczych, niemniej jednak trwający długo transport z Ameryki może negatywnie wpłynąć na jakość. Alternatywą mogą być owoce importowane z europejskich krajów śródziemnomorskich, np. Hiszpanii czy Włoch.
Osoby, które miały okazję spróbować świeżego ekologicznego awokado uprawianego w Europie np. na Sycylii (w tym wypadku podróż do Polski jest znacznie krótsza), często zakochują się w jego smaku. Sycylijczycy twierdzą, że awokado uprawiane na ich żyznej, wulkanicznej ziemi nie ma sobie równych a sycylijski terroir (unikatowy splot warunków klimatycznych i geologicznych), sprawia, że awokado sycylijskie ma wyjątkowy smak.
Awokado Hass – szczególnie ceniona odmiana
Szczególnie cenioną odmianą awokado uprawianą zarówno w Europie jak i w Ameryce jest HASS, odmiana o zielono- czarnej skórce, orzechowym posmaku i wysokiej zawartości tłuszczu. Bardzo smaczna jako przekąska na drugie śniadanie, składnik wielu sałatek a także tradycyjnej meksykańskiej pasty guacamole.
Awokado znajduje także zastosowanie w kosmetyce naturalnej, przeczytaj więcej o oleju z awokado
tekst i zdjęcia:
Justyna Bober