Dlaczego warto sięgać po herbatę? Kolejne badania potwierdzają pozytywne właściwosci

Trwające od kilkudziesięciu lat badania naukowe potwierdzają, iż picie herbaty przynosi wymierne korzyści zdrowotne. Co więcej potwierdzane są kolejne pozytywne właściwości naparów: wspomaganie utraty wagi i utrzymania prawidłowej masy ciała, wzmocnienie kości, poprawę pracy mózgu jeśli chodzi o skupienie, rozwiązywanie problemów oraz nastrój.

W grudniu 2013 roku czasopismo American Journal of Clinical Nutrition opublikowało 12 nowych artykułów naukowych o związku pomiędzy herbatą a ludzkim zdrowiem. Odbyło się nawet Piąte Międzynarodowe Sympozjum na temat Herbata a Zdrowie Człowieka (Fifth International Scientific Symposium on Tea and Human Health).

Najważniejsze ustalenia naukowców:

Polifenole roślinne zawarte w liściach herbaty wspomagają utratę wagi.

Wspomagając procesy energetyczne w organizmie i pobudzając, także dzięki teinie, usprawnia redukcję tkanki tłuszczowej. W ciągu 12 tygodni badania średnia utrata wagi to niemal 1,5 kilograma, przy takiej samej diecie. Badanie populacyjne wskazało, że osoby częściej pijące herbatę mają niższy indeks BMI i proporcji talia-biodra, oraz ogółem mniej tłuszczu w organizmie.

Herbata może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre typy raka

Podwójnie ślepa próba i test z użyciem placebo wskazały, że przy podawaniu 600 miligramów katechin zielonej herbaty na dobę redukuje tempo rozwoju raka prostaty. Po roku u 9% mężczyzn po suplementacji zanotowano postęp, podczas gdy u grupy z placebo aż 30%.
Setki, jeśli nie więcej, laboratoriów na świecie bada antyrakowe działanie herbaty. Udowodniono, że ma działanie w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego, płuc, prostaty, piersi, a nawet skóry.
Sugerowane jest działanie poprzez właściwości antyoksydacyjne, hamowanie wzrostu markerów nowotworowych, a nawet poprawa skuteczności chemioterapeutyków.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj także: Herbata w kosmetyce naturalnej na 3 sposoby

Katechiny chronią serce

Jak stwierdzają liczne prace naukowe herbata utrzymuje w zdrowiu układ krwionośny, wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i ma zapobiegać udarom i zawałom. Claudio Ferri, lekarz medycyny z włoskiego Uniwersytetu w L’Aquili odkrył, że czarna herbata obniża ciśnienie i pomaga zredukować złe dla naczyń krwionośnych skutki spożywania tłustego mięsa.
Według badacza „wystarczy filiżanka dziennie, by wspomóc krążenie i utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi”

 

Flawonoidy herbaciane poprawiają gęstość i wytrzymałość kości

Zielona herbata może wzmacniać kości. Badacze podają wiele mechanizmów działania, które miałyby mieć na to wpływ. Jedno praca wskazuje, że o 30% zredukowano ryzyko uszkodzenia panewki stawu biodrowego u mężczyzn i kobiet po 50 roku życia.

Herbata poprawia nastrój, skupienie i zdolność rozwiązywania problemów

Taki efekt odkryto u grup kontrolnych po 2-3 filiżankach herbaty spożytych w czasie 90 minut.

Na naszym rynku mamy już możliwość kupna różnych rodzajów herbat ekologicznych, które nie zawierają pestycydów używanych powszechnie w uprawach herbaty. Znajdziemy też wiele wytwarzanych zgodnie z zasadami Sprawiedliwego Handlu.

Polecamy także artykuł: Eko herbata. Którą wybrać?

Brak postów do wyświetlenia