Dlaczego ekobakalie?

To, co zdrowe nie zawsze musi być niesmaczne – bakalie są idealnym potwierdzeniem tych słów. Po suszone morele, banany, albo figi, orzechy, rodzynki lub daktyle sięgamy często w poszukiwaniu słodyczy, ale przy okazji możemy dostarczyć swoim organizmom wielu, przydatnych zwłaszcza zimą, pożytecznych składników. Warto sięgnąć po bakalie eko. Dlaczego?

Naturalne suszenie

Ekologiczne bakalie suszone są przy użyciu metod naturalnych lub przy wykorzystaniu nowoczesnych technik przyjaznych środowisku (np. przez ekrany solarne).

Bez siarkowania

Kolejny argument dotyczy kwestii wykorzystania kontrowersyjnego dwutlenku siarki (oznaczanego na opakowaniu jako E 220). Aby zachować trwałość i piękny wygląd, w konwencjonalnej produkcji spożywczej zaczęto stosować proces tzw. „siarkowania”, czyli konserwacji bakalii przy wykorzystaniu dwutlenku siarki . Pozwala on zachować dłużej świeżość i ładny wygląd (zauważalne jest to zwłaszcza w przypadku suszonych moreli – konwencjonalne zachowują piękny, intenstywny pomarańczowy kolor, a niesiarkowane ciemnieją i wyglądają tak jak na zdjęciu poniżej). Ładniejszy wygląd nie przekłada się jednak na lepszy smak czy walory zdrowotne. Pod tymi aspektami lepsze zazwyczaj są morele eko.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

U osób szczególnie wrażliwych lub uczulonych spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami i bólami głowy. Informacja o tym, czy produkt był siarkowany powinna znajdować się na etykiecie – ekocertyfikat to stuprocentowa gwarancja, że proces ten nie był przeprowadzany.

Uprawy bez chemii

Po pierwsze w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się sztucznych oprysków i wykorzystuje przede wszystkim nawozy organiczne. Występowanie niedopuszczalnych pozostałości pestycydów jest wykluczone.

Bakalie, orzechy, suszone owoce. Przeczytaj dlaczego warto spróbować?

fot. Chroma Stock

Brak postów do wyświetlenia