Deser budyniowy z galaretką bio


Składniki:

150-200g herbatników orkiszowych bio
1l mleka ryżowego/owsianego bio
2 budynie waniliowe bio
2 łyżki mąki kukurydzinej bio
syrop z agavy
rodzynki bio (ok.150g)
ananasy krojone w kostkę bio
2 opakowania tzw. “Tortenguss” (to ekologiczna galaretka z agarem i np. wyciągiem z buraków w celu nadania naturalnego czerwonego koloru – do nabycia w sklepach z żywnością ekologiczną; równie dobrze możemy wykorzystać sok z kompotu truskawkowego/wiśniowego i dodać do niego agaru)


 


Sposób przygotowania:

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Herbatkniki orkiszowe (w składzie bez jaj) wykładamy na blaszce jeden obok drugiego, aby zakryć cały spód. Gotujemy budyń: szklankę “mleka” ryżowego” łączymy z budyniem waniliowym i mąką kukurydziną, dodajemy 2 łyżeczki syropu z agavy, resztę mleka + 1/2 szklanki wody wstawiamy do zagotowania; gdy mleko ryżowe zacznie się gotować, wlewamy budyń i dobrze mieszamy, aż do zgęstnienia, “bulgotania”.

Do masy budyniowej wrzucamy (wcześniej namoczone i odsączone) rodzynki i całość wylewamy na herbatniki. Na masę budyniową wykładamy kawałki ananasa (oczywiście mogą to być inne owoce organiczne, tj.: kawałki obranej gruszki, banany, truskawki – w zależności od dostępności i sezonu).

 

Zawartość 2 torebek “Tortenguss” (to ekologiczna galaretka z agarem i np. wyciągiem z buraków w celu nadania naturalnego czerwonego koloru – do nabycia w sklepach z żywnością ekologiczną; równie dobrze możemy wykorzystać sok z kompotu truskawkowego/wiśniowego i dodać do niego agaru) rozprowadzamy w 500ml zimnej wody (wlałam jedną szklankę wody, 1 szklankę soku z ananasów), dodajemy 2 łyżeczki syropu z agavy i dodatkowo 1/2 łyżeczki agaru.

Wstawiamy do zagotowania i  następnie odstawiamy do wystudzenia. Po kilkunastu minutach, gęstniejącą galaretkę możemy wylewać na górę deseru budyniowego. Wstawiamy na ok.1-2 godziny do lodówki.

Idealny wariant deserowy na upalne-skwarne dni – bez pieczenia, bez jajek, bez laktozy (jeśli dobierzemy odpowiednie herbatniki).
Smacznego!

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia