Delikatne, pyszne i orzeźwiające smoothie BIO

Ta owocowa mieszanka, konsystencją przypominająca mleczny koktajl najpierw stała się bardzo popularna wśród znudzonych fast foodami Amerykanów. Później smoothie zainteresowali się także Europejczycy. Jeszcze kilka lat temu trudno było znaleźć ten produkt w Polsce, ale obecnie nie jest to już takie trudne.

Smoothie to mieszanka mrożonych (lub świeżych) owoców zmieszanych z sokiem owocowym (np. pomarańczowym lub jabłkowym). Swoją konsystencją przypomina mleczny koktajl (prawdopodobnie stąd wzięła się jego nazwa – “smoothie” po angielsku znaczy “łagodny”, ale w składzie nie ma produktów nabiałowych. Gęsta konsystencja to zasługa dodawanych do napoju mrożonych owoców, lub zmiksowanych bananów. I to wszystko! Do ekologicznego smoothie nie dodaje się cukru, słodzików ani innych dodatków. Jest to napój łatwo przyswajalny i bogaty w składniki odżywcze: węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Wybierają go osoby prowadzące aktywny tryb życia. Smoothie bardzo dobrze sprawdza się także jako przekąska w trakcie przerwy od pracy.

Jak powstało smoothie?

Smoothie powstało dość przypadkowo. Młody, słabowity (alergia na białko, cukrzyca), pracujący przy obsłudze syfona w jednej z restauracji, chłopiec postanowił eksperymentować przy przyrządzaniu napojów. Mieszał ze sobą wszystkie owoce, które miał pod ręką: banany, ananasy, truskawki. Powstałe napoje były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Ten chłopiec to Stephen Kurnau. Dzisiaj nazywa się go królem smoothie. Zarządza siecią barów ze zdrową żywnością, a “wynaleziony” przez niego napój podbija świat – w tym Polskę.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Smoothie BIO w Polsce

Smoothie zaczyna powoli pojawiać się na półkach naszych sklepów ekologicznych. W ofercie firmy Bio Food, producenta ekologicznych soków z Białkowa, znaleźć można smoothie w 3 smakach: jabłkowo-ananasowo-bananowym, jabłkowo-ananasowo-porzeczkowym i jabłkowo-bananowo-wiśniowym. Dostępne są także smoothie zagranicznych firm, m.in.: Voelkel, Rabenhorst.

A może własne smoothie?

Aby przyrządzić smoothie należy zmieszać ze sobą kilka soków owocowych i gęsty przecier. Najlepiej wykorzystać do tego blender lub shaker. To, jakie składniki dobierzemy zależy tylko od nas. W Internecie znaleźć można mnóstwo propozycji i przepisów – wkrótce kilka zamieścimy w Biokurierze. Doświadczeni kucharze radzą jednak by nie wykorzystywać do smoothie najbardziej soczystych owoców, takich jak np. arbuz.
Poczytaj także artykuł o ekologicznej lemoniadzie.

 

Karol Przybylak
 
{jcomments on}
 

Wodorowęglan sodu (sodium hydrogen carbonate), czyli popularnie rzecz ujmując soda oczyszczona wykorzystany, może być w naszym gospodarstwie na wiele sposobów. Na dobry początek, prezentujemy 5 z nich.

Brak postów do wyświetlenia