Dekalog zdrowego ekologicznego odżywiania i przetwórstwa

Eksperci radzą by kupując produkty spożywcze zwracać uwagę na to, co jest napisane na etykiecie i kupować świadomie. To prawda. Warto jednak poznać kilka podstawowych reguł odżywiania ? tak aby wybór był choć trochę prostszy i zdrowszy. Proponujemy swoistego rodzaju dekalog. 10 wskazówek dotyczących zdrowej diety. Piszemy także o zasadach dotyczących przetwrstwa.

 

 

“Dekalog” zdrowego, ekologicznego odżywiania

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

1. Jedz i pij produkty naturalne, proste, ekologiczne
2. Jedz i pij tylko wtedy, gdy odczuwasz głód i pragnienie, ale pamiętaj o postach.
3. Jedz żywność jak najświeższą
4. Jedz żywność wytwarzaną lokalnie
5. Jedz żywność sezonową
6. Jedz produkty jak najmniej przetworzone
7. Jedz jak najwięcej przetworów zbożowych, warzyw, owoców; produkty zwierzęce traktuj jako dodatek
8. Stosuj w kuchni proste, tradycyjne techniki przetwórcze (unikaj używania mikrofalówki)
9. W doborze potraw kieruj się naturalnym smakiem, doceń pokarmy kiszone, ogranicz słodzenie i solenie
10.  Umiarkowanie i spokój niech towarzyszą każdemu posiłkowi.

10 wskazówek przygotowaliśmy także dla przetwórców.

1. Używaj surowców prostych, naturalnych i ekologicznych
2. Używaj surowców jak najświeższych i zdrowych
3.  Używaj surowca lokalnego
4. Stosuj jak najprostsze technologie, np. kiszenie w słojach, beczkach
5. Wykorzystuj tradycyjne receptury
6. Ogranicz do minimum dodatki, nawet podstawowe, m.in.: cukier i sól
7. Stosuj opakowania ekologiczne, najlepiej podlegające biodegradacji
8. Sprzedawaj, co możesz, bezpośrednio na lokalnym rynku
9. Przechowuj półprodukty jak najkrócej
10. Rób wszystko z sercem, jak dla siebie. Bądź uczciwy.
Zbigniew Przybylak

Brak postów do wyświetlenia