Czym wyróżnia się oliwa ekologiczna extra vergine? Pytamy u źródła

 Czym wyróżnia się oliwa bio? Jak ocenić jakość tego tłuszczu? Pytamy Annę Supińską – Polkę, która na co dzień zajmuje się marketingiem i współpracą zagraniczną w wytwarzającym oliw ę gospodarstwie ekologicznym Hispellum w Umbrii (Włochy).

– Odkąd pamiętam, interesowałam się zdrowym żywieniem i rolnictwem. W gajach oliwnych Spello znalazłam i pasjonującą pracę i miłość. Los sprawił, że w życiu prywatnym związałam się z mężczyzną, który podziela moje pasje i zainteresowania. Wspólnie z mężem Mario Ciampettim prowadzimy Gospodarstwo Rolne Hispellum w Spello w Umbrii – tłumaczy Anna Supińska.

– By poznać dobrze cały proces produkcji oliwy, pracę w tłoczni zaczęłam od najniższego stanowiska. Umiem zbierać oliwki, dbać o nawożenie i pielęgnację gajów, proces tłoczenia oliwy i jej przechowywania nie ma dla mnie tajemnic. Cały czas się uczę, skończyłam wiele kursów profesjonalnej degustacji oliwy – dodaje.

Czym uprawa ekologiczna oliwek się wyróżnia w stosunku do konwencjonalnej?

Różnica między gospodarstwem, które prowadzi uprawę ekologiczną a tym prowadzonym konwencjonalnie, polega na tym, że w uprawach ekologicznych rezygnuje się ze stosowania substancji syntetycznych (nawozów i środków ochrony roślin).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

-Używamy do nawożenia obornika bydlęcego certyfikowanego ekologicznie. Pochodzi on z gospodarstw gwarantujących ekologiczny chów zwierząt. Stosujemy też metodę przyorywania w celu utrzymania odpowiedniego poziomu próchnicy w glebie. Zasiewamy, używając nasion ekologicznych, rośliny: jęczmień, wykę, bobik, ścinamy je i pokrywamy warstwą gleby.Jeśli chodzi o codzienne utrzymanie trawy w gajach, stosujemy wyłącznie koszenie środkami mechanicznymi. Nie używamy szkodliwych środków ochrony roślin. Gdy zachodzi potrzeba stosowania środków bezpośrednio na liście drzewek oliwnych, do oprysków używamy ekologicznego miedzianu, którego używali już nasi dziadkowie. Obsadzamy gaje żywopłotami z roślin autochtonicznych, które przyciągają owady przyjazne dla ekosystemu – tłumaczy Anna Supińska.

Powoli oliwa z plantacji Hispellum pojawia się na polskim rynku. – W maju 2015 r. zorganizowaliśmy pierwszą degustację naszej oliwy w Polsce. Była bardzo dobrze przyjęta. Widzimy, że rynek polski otwiera się na oliwę extra vergine dobrej jakości. Oliwa produkowana przemysłowo, dostępna na półkach sklepowych polskich supermarketów, pochodzi często od producentów znanych na całym świecie. Niestety, ostatnio wiele znanych firm stało się bohaterami skandali we Włoszech. Chodzi o oszustwa związane z jakością i pochodzeniem oliwy. My nie myślimy o sprzedaży w dużych sieciach handlowych w Polsce, Niemczech czy Anglii. Sprzedajemy wyłącznie oliwę, którą sami produkujemy. Przechowujemy ją w stalowych zbiornikach i butelkujemy ilości limitowane, tylko na zamówienie. Zaopatrujemy małe enoteki, niewielkie sklepy z żywnością dobrej jakości, dobre restauracje. Naszymi klientami są osoby, które świadomie podchodzą do odżywiania się, poszukują produktów najwyższej jakości i mają wiedzę na ich temat.Naszą oliwę można już kupić w Polsce, na przykład w sklepie z ekologiczną żywnością „Zielona Trufla” we Wrocławiu. Wkrótce będzie można kupić naszą oliwę za pośrednictwem Internetu – zapowiada Anna Supińska.

Brak postów do wyświetlenia