Czas na jabłecznik z eko papierówek!

W sadach i przydomowych ogrodach już jakiś czas temu pojawiły się jabłka papierówki. To najwcześniejsza dostępna w Polsce odmiana jabłek.

Papierówka nazywana także Oliwką Inflancką to dawna przedwojenna odmiana jabłoni.

Choć wcale nie tak łatwo dostać ją w sklepie czy na straganie, wiele osób ceni ją za wyjątkowy, soczysty smak. Papierówka najczęściej uprawiana jest amatorsko. Jabłek tych nie wykorzystuje się w masowej hodowli i handlu gdyż nie najlepiej sprawdza się zarówno długim transporcie jak i przechowywaniu.

Dlaczego warto sięgnąć po ekologiczne jabłko? Przeczytaj: Jedno jabłko a tyle witamin

 

Bez większych problemów znajdziemy ją w zaprzyjaźnionym gospodarstwie ekologicznym. Papierówki znakomicie smakują zerwane prosto z drzewa, ale na ich bazie przygotować można także znakomity jabłecznik.

Jak to zrobić? Służymy przepisem:

Spróbowac mozna także tarty:

Szukasz informacji o dawnych odmianach jabłoni?

Polecamy artykuł: Dlaczego warto jeść jabłka dawnych odmian?

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym