Czas na ekologiczne cytrusy

Sezon na cytrusy w pełni. Ich zakup już dawno przestał kojarzyć się z luksusem. Warto po nie sięgać zwłaszcza wtedy gdy lokalne owoce i warzywa nie są dostępne, dlatego w środku „sezonu cytrusowego” radzimy co warto wiedzieć zanim zaczniemy rozkoszować się soczystą pomarańczą lub mandarynką.

Od listopada do kwietnia różne odmiany cytrusów wędrują do nas z Hiszpanii, Włoch i Grecji. Kto z nas nie zna i nie lubi ich orzeźwiającego smaku? Prócz smaku ważne są również walory odżywcze i zdrowotne.

Cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C, która przyda nam się z pewnością  zimową porą, kiedy nie możemy liczyć na świeże polskie owoce sezonowe. Dostarczają  naszym organizmom także potas, wapń, kwas foliowy, betakaroten, flawonoidy.  Mogą być ważnym składnikiem diet przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych. Ze zdrowotnych walorów cytrusów na pewno warto korzystać, ale powinniśmy też pamiętać, że konwencjonalne zawierają sporą „porcję” chemii…

Cytrus ekologiczny a cytrus konwencjonalny

Uprawiane metodami konwencjonalnymi cytrusy są przesiąknięte chemią.  To jedna z grup produktów najbardziej  skażonych pestycydami, Przy ich uprawie stosuje  się opryski rzędu ok. 6 kg pestycydów/ha.  Dodatkowo  po zerwaniu konserwuje się je środkami grzybo- i pleśniobójczymi (jeden z najczęściej stosowanych to imazalil), tak aby mogły w jak najlepszym stanie pokonać długa drogę z południa Europy, Afryki lub Ameryki Południowej.

Piękna, błyszcząca skórka nie świadczy o jakości owocu a jedynie o warstwie wosku, którym jest zabezpieczana.  Wosk zawiera preparaty bakteriobójcze, mające chronić owoc przed gniciem. Często owoce zbiera się niedojrzałe i przed sprzedażą poddaje się je działaniu etylenu w celu szybkiego doprowadzenia ich do stanu dojrzałości. Alternatywą są cytrusy pochodzące z upraw ekologicznych.


 

Cytrusy w kosmetyce naturalnej:


 

O uprawie eko cytrusów

Zamiast pestycydów w czasie uprawy metodami ekologicznymi stosowane są naturalne metody ochrony roślin przed szkodnikami.  Pomocą służą Cryptolaemus montrouzieri, czyli drapieżne chrząszcze, które są naturalnym wrogiem niektórych szkodników oraz pułapki feromonowe. Wykorzystywane są  również dopuszczone w rolnictwie ekologicznym, białe oleje mineralne, które eliminują szkodniki poprzez  ich uduszenie.  W plantacjach ekologicznych istotne są wszelkie zabiegi pielęgnacyjne, czyli odpowiednie przycinanie, nawadnianie oraz  sadzenie drzew niezbyt gęsto,  ażeby umożliwić odpowiednią cyrkulację powietrza.

Cytrusy uprawiane metodami organicznymi nie są zawsze wspaniale wyrośnięte i kształtne.  Ich skórka nie błyszczy tak efektownie, ponieważ nie jest chemicznie zabezpieczana na czas transportu.  Ich smak pozostaje w pamięci na długo, a skórka może zostać wykorzystana na wiele sposobów. Bez wahania możemy ją stosować do ciast, herbaty, produkcji limoncello i marmolady. Owoce pochodzące z ekologicznych upraw często mogą być spożywane nawet przez osoby, którym wydaje się, że są uczulone na cytrusy. W wielu wypadkach uczulenie jest wynikiem chemii i w przypadku  gdy owoc  jest naprawdę ekologiczny , może się okazać, że wcale nie uczula.

Wiele rodzinnych, niedużych, ekologicznych plantacji cytrusów znajdziemy na słonecznej Sycylii. Wyspa ta w dużej mierze pozostała wierna tradycyjnym metodom uprawy, nie tylko cytrusów ale również innych owoców i warzyw.

Sycylia dzięki bardzo łagodnemu klimatowi oraz żyznym glebom jest sporym producentem cytrusów. Ze względu na  specyficzny klimat w okolicach wulkanu Etna, słynie z czerwonych odmian pomarańczy Moro, Tarocco i Sanquinello.

Justyna Bober
autorka jest założycielką firmy Ecomania.com.pl, sprowadzającej do Polski i  dystrybuującej wśród klientów indywidulanych, świeże sycylijskie cytrusy pochodzące z ekologicznych rodzinnych plantacji