Cykata czyli konfitura z marchwi – spróbujcie!

Cykata to kandyzowane wiórki jesiennej marchwi. Kiedyś była bardzo popularna. wykorzystywano ją jako bakalię do pieczenia wielkanocncych bab (zastępowała pomarańcze). Dziś zachęcmy by posmakować jej na nowo.

Na długi czas cykata popadła w zapomnienie, ale obecnie jest szansa, że przeżyje swój renesans. Na zdjęciu prezentujemy cykatę ekologiczną, która zdobyła Grand Prix Festiwalu Smaku w Grucznie w2011 roku.

Przygotowała ją Grażyna Gawinecka, rolniczka ekologiczna z Narkowa (woj. kujawsko – pomorskie). Pani Grażyna specjalizuje się także w wytwarzaniu ekologicznych serów, gomółek oraz chleba. Przyrządza także konfitury z płatków róży.

Z czytelnikami Biokuriera podzieliła się inspirowanym dawnymi książkami kucharskimi przepisem na cykatę: Tradycyjna cykata – konfitura z marchwi

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia