Coś dla cierpiących na zgagę

Dość powszechną dolegliwością jest zgaga. Do podstawowych przyczyn jej wystąpienia należą nadwaga i otyłość. W wyniku złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, 65% Europejczyków ma nadmierną masę ciała.

Zgagę powoduje też jadanie tłustych i ostrych potraw, ponadto spożywanie w pośpiechu dużych porcji na raz. W rezultacie, rosnące ciśnienie w jamie brzusznej powoduje cofanie się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Sok żołądkowy przedostający się tam z treścią pokarmową, drażni jego ściany, wywołuje też ból w okolicach mostka i nadbrzusza.

Aby temu zapobiec, należy jeść częściej, ale mniejsze porcje, nie najadać się na noc i wprowadzić lekkostrawne menu, najlepiej dietę owocowo-warzywną. Zachowując te warunki, można szybko wyleczyć zgagę, stosując mieszanki ziołowe np. ojca C. A. Klimuszki czy o. Grzegorza Sroki.

Można przeprowadzić inne sprawdzone kuracje np. sokiem z surowych ziemniaków, siemieniem lnianym, zmielonymi nasionami białej gorczycy, żuć owoce jałowca, regularnie pijać herbatki ziołowe, a przy tym skorzystać z leczniczego działania wody mineralnej „Zuber”.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Pomocny w pozbyciu się zgagi jest także miód z krzewu manuka, rosnącego w Nowej Zelandii.

Krzysztof Kamiński

autor jest redaktorem naczelnym

kwartalnika “Porady na zdrowie”

Brak postów do wyświetlenia