Coraz większa sprzedaż kakao Fairtrade

W okresie 2009-2010 sprzedaż certyfikowanego kakao zwiększyła się o ponad dwukrotnie – czytamy na stronie Koalicji Sprawiedliwego Handlu. Wciąż jednak dużo jest do zrobienia.

 

Dynamiczny wzrost sprzedaży kakao z certyfikatem Fairtrade spowodowany jest dużymi zakupami prowadzonymi przez duże koncerny spożywcze, które np. na rynku brytyjskim przestawiają niektóre swoje sztandarowe produkty na system Fairtrade.

Z końcem 2010 roku certyfikat Fairtrade na uprawę kakaowca posiadało 55 organizacji drobnych producentów z 17 krajów. Członkami tych spółdzielni jest ponad 125 tysięcy drobnych rolników.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Z dniem 31 grudnia 2010 roku wielkość globalnej, certyfikowanej produkcji kakao wzrosła do ponad 100 tys. ton metrycznych. 20% tego kakao pochodziła z gospodarstw ekologicznych bądź będących w trakcie przestawiania.

Niestety w ramach certyfikowanego systemu spółdzielnie są w stanie sprzedać na razie tylko 35% zbiorów. Pozostała część zbiorów trafia do obiegu konwencjonalnego. Zwiększenie tej proporcji to duże wyzwanie, które stoi przed organizacjami promującychmi sprawiedliwy handel.

 

 

Według danych udostępnionych przez Fairtrade Interenational w latach 2009-10 certyfikowane organizacje producentów kakao otrzymały ponad 4 miliony euro premii Fairtrade, a ich dochód ze sprzedaży przekroczył 60 milionów euro.

Przeczytaj także: Ekologiczne kakao na zimowy chłód

 

Jak informuje Koalicja Sprawiedliwego Handlu, do listy krajów, w których produkowane jest kakao Fairtrade, dołączyły: Sierra Leone, Kamerun, Wyspy Świętego Tomasza i Książęca oraz Papua Nowa Gwinea.

źródło: Koalicja Sprawiedliwego Handlu

 


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia