Ciasto jogurtowe orkiszowo-kasztanowe


Składniki:

1 kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego (150g) bio / kubeczkek po jogurcie należy umyć i używać do odmierzania następujących składników:
3 kubeczki mąki bio: 1 orkiszowej graham typ 1850, 1 orkiszowej typ 750, 1 kasztanowej
1 i 1/2 kubeczka cukru palmowego bio / lub ew. cukru trzcinowego bio
1 łyżeczka cukru waniliowego bio
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
3 jaja bio
1 kubeczek oleju roślinnego bio
cukier puder trzcinowy bio do posypania po wierzchu (ew.)


 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników i mieszając – łączymy w jednolitą masę. Przekładamy do niedużej (około 20 cm średnicy), okrągłej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 do 30 minut.

Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać – tylko wymieszać! Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

Dobre na ciepło, jak i po schłodzeniu!

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia