Ciasto dyniowe bio

Składniki:

4 jajka bio
1 niepełna szklanka cukru palmowego/lub trzcinowego bio
1 cukier waniliowy bio
2 szkl. mąki orkiszowej graham (typ 1850) bio
2-2,5 szkl. drobno startej dyni hokkaido bio
1 szkl. oleju słonecznikowego ex.vir.bio
4 łyżeczki przyprawy korzennej bio
2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
bakalie bio: orzechy laskowe (100g), rodzynki (150-200g), słonecznik łuszczony (150g)
szczypta ekologicznej soli morskiej
2 jabłka, ew. 2 gruszki bio
masło i bułka tarta bio – do przygotowania blaszki

 

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sposób przygotowania:

Dynię dobrze myjemy, wycinamy ew. „narośla”, wydrążamy środek z pestek i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Do wysokiej miski wbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrami na pianę; następnie powoli dodajemy naprzemiennie raz mąkę z przyprawami, raz olej. Wrzucamy startą dynię – miksujemy. Na koniec wsypujemy bakalie (rodzynki powinny być wcześniej namoczone w letniej, przegotowanej wodzie i odsączone; orzechy starte lub zmiażdżone na mniejsze kawałki), dodajemy szczyptę soli i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Wykładamy masę dyniową na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą – na górę ciasta, opcjonalnie, wykładamy kawałki jabłka lub gruszki, lekko „wtopione” w masę dyniową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy ok. 50-55min. w temperaturze 180st.

Smacznego!

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia