Chrzan. Dla smaku i zdrowia

Chrzan kojarzy się z Wielkanocą, ale warto sięgać po niego przy wielu innych okazjach. Dziś cenią go entuzjaści mocnych smaków i polskiej kuchni. Niegdyś był ważnym składnikiem menu… Wikingów. Dlaczego?

Wikingowie sięgali po chrzan dla zdrowia

Wikingowie w trakcie swych długotrwałych, wielomiesięcznych wypraw morskich z reguły nie cierpieli na szkorbut i inne dolegliwości wynikłe z braku witamin. Dlaczego? Przecież wiemy z opisów historycznych, że inne odkrywcze eskapady żeglarzy kończyły się tragicznie, pełne były ofiar. Nie inaczej wygląda przekaz w popularnym serialu „Wikingowie”…

Dzisiaj wiemy na pewno, ze zgony marynarzy spowodowane były chorobami wynikłymi z drastycznego braku życiodajnych substancji zawartych w świeżych owocach i warzywach. Naukowcy odkryli sekret dobrego zdrowia Wikingów. Otóż przed niedoborem witamin, głównie C wywołujący groźny szkorbut, chronił ich po prostu chrzan. Na każdą wyprawę zabierano na okręty spore zapasy korzenia. Potem obowiązkowo zjadano go wraz z innymi pokarmami.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dziś chrzan stosujemy dla smaku…

Współcześnie chrzan jest bardzo znany prawie i wyłącznie jako bardzo popularna przyprawa dietetyczna do mięs, czasem ryb. W polskiej kuchni sprawdza się jako wspaniały dodatek do różnych dań: szczególnie tłustszych mięs i kiełbas.

Za największych smakoszy chrzanu uchodzą jednak Amerykanie. Do miana światowej stolicy chrzanu pretenduje miasteczko Collinsweell w stanie Illinois. W jego pobliżu pozyskuje się bowiem ponad połowę światowych zbiorów korzeni.

Chrzan BIO czyli…

Czym różni się chrzan ekologiczny od swoich konwencjonalnych odpowiedników. Po pierwsze sposobem uprawy, w którym (tak jak przy innych uprawach eko) nie stosuje się nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Dodatkowo jednak duże znaczenie ma tu przetwórstwo. W składzie wielu konwecnjonalnych produktów znaleźć można np. różnego rodzaju zagęstniki, siarczany i konserwanty (np. E211 –  benzoesan sodu). A wydawałoby się, że to tylko zwykły chrzan. Na szczeście na rynku, przy odrobinie wysiłku, znaleźć można produkty wysokiej jakości: ekologiczne lub tradycyjne. Różnica w smaku naprawdę jest wyczuwalna!  Bardzo oryginalne są również tzw. tradycyjne przysmaki chrzanowe (np. z czerwoną porzeczką lub mirabelką), z których słynie Jan Sedlak z podtoruńskiego Lubicza (woj. kujawsko – pomorskie).

Sprawdź najtańsze ofety na: chrzan bio

Walory zdrowotne korzeni

Niepozorny biały korzeń wciąż ma jednak mnóstwo leczniczych  zastosowań. Warto sięgać po niego przy takich dolegliwościach jak: szkorbut, braki witamin, reumatyzm, nerwobóle, artretyzm, bóle stawów, przejedzenie, bóle wątroby i żołądka, kamienie nerkowe, złe trawienie, osłabienie zębów, wzmocnienie dziąseł, zapalenie stawów, bóle głowy, bóle zębów, kłucia, kolki, katar, omdlenia, przeziębienia, kaszel, koklusz, zaflegmienie, wysypki, osłabienie serca, anemia, nadmierne pocenie nóg, cuchnący oddech, chrypka, gościec, rany ropiejące, wyczerpanie.

Oto kilka 3 kuracji zaczerpnięte z poradnika Zbigniewa Przybylaka „Słynne Leki Ogrodowej Apteki”:

Chrzan na przejedzenie, wątrobę i żołądek

Medycyna ludowa z dawien dawna również potrafiła docenić zalety aromatycznego korzenia. Przyprawę szczególnie winni jadać cierpiący na dolegliwości wątroby i żołądka. Dodatek tartego chrzanu usprawni bowiem pracę tych organów, uchroni przed dolegliwościami wynikającymi z przejedzenia oraz z racji swych właściwości bakteriobójczych, zabezpieczy przewód pokarmowy przed nadmiernym rozwojem różnych szkodliwych drobnoustrojów.

Staropolskie leki na kamienie i żołądek

Powróćmy wszakże do leczniczego wykorzystania chrzanu. Już medycyna staropolska uważała, że jadanie pokrojonego w talarki i moczonego w winie korzenia kruszy kamienie nerkowe i usuwa je potem z moczem. Chrzan był także zalecany na rozgrzewanie żołądka i usprawnianie trawienia. Usuwał też “swoim rozgrzaniem duszność w piersiach”. Poza tym wyprowadzał flegmę z żołądka, a jego sok z trunkiem był specyfikiem leczącym suchoty.

Na wzmocnienie zębów i dziąseł

Medycyna ludowa polska twierdziła, że jadanie korzeni jako przyprawy wzmacnia zęby i dziąsła oraz usuwa wiosenne zmęczenie.

Kiedy chrzan działa najskuteczniej?

Korzenie chrzanu największą wartość leczniczą posiadają w jesieni, zimą i wczesną wiosną. Latem się ich nie pozyskuje. Najlepiej wykopywać je po pierwszych przymrozkach, zimą w okresie odwilży, wiosną po ustąpieniu mrozów. Wszelkie przetwory wykonuje się ze świeżych korzeni.

Chrzan wykorzystać można również w kosmetyce naturalnej. Jak? Eko cebula i chrzan w kosmetyce naturalnej

 

oprac. Karol Przybylak na podstawie książki “Słynne Leki Ogrodowej Apteki”

Brak postów do wyświetlenia