Bluszczyk kurdybanek – roślina lecznicza, jadalna, kosmetyczna

Bluszczyk kurdybanek jest dziś powszechnie występującą rośliną, przez niektórych uznawaną wręcz za uciążliwy chwast. Najczęściej można go spotkać w ciemnych, wilgotnych lasach, ale także w sadach, ogrodach, na łąkach. W miejscach nasłonecznionych i suchych rośnie słabo. Do czego warto go wykorzystywać?

Kiedy zbierać?

Surowcem zielarskim jest część naziemna, czyli ziele bluszczyka. Najlepsza pora zbioru to maj lub początek czerwca, czyli czas kwitnienia rośliny. Możliwy jest również późniejszy zbiór, ale wtedy należy wybierać jedynie młode pędy.

Dziewanna i jej lecznicze walory

Moc aromatu

Bluszczyk kurdybanek należy do rodziny jasnotowatych, podobnie jak większość roślin przyprawowych i zielarskich (mięta, melisa, szałwia i wiele innych). Niemal wszystkie one zawierają olejki eteryczne, stąd ich intensywny zapach.

Bluszczyk również ma dość wyrazisty korzenny aromat. Zawiera około 0,06% olejków eterycznych, dlatego gdy suszymy ziele, temperatura nie powinna przekraczać 35°C. W roślinie obecne są garbniki, żywice, cholinę, witaminy i sole mineralne.

Prozdrowotne właściwości rośliny

Działanie i zastosowanie bluszczyka jest bardzo szerokie. Ziele to było stosowane od bardzo dawna na różne dolegliwości.

  • Pobudza trawienie, stymuluje wydzielanie żółci oraz soków trawiennych, a także wspiera pracę wątroby.
  • Działa wspomagająco przy nieżytach oskrzeli, kaszlu, astmie.
  • Stosowany zewnętrznie niweluje problemy skórne (rany, wrzody, trądzik).
  • Mało znanym zastosowaniem tej rośliny jest pomoc w przypadku dny moczanowej (podagry).

Czosnek niedźwiedzi. Do czego się przyda w kuchni i domowej apteczce?

Zastosowania kulinarne

Bluszczyk jest także często stosowany jako roślina jadalna. Najprościej dodać świeże ziele do sałatki, ale należy pamiętać, że ma ono intensywny zapach i smak. Może zastąpić w kuchni natkę pietruszki, stanowi dobre uzupełnienie dań z ziemniaków.

Jak wykorzystać bluszczyk kurdybanek?

  1. Herbatka: łyżeczkę suchego ziela zalej szklanką wrzątku. Pij po pół szklanki, 2-3 razy dziennie przy skłonnościach do wysypek i problemach skórnych.
  2. Kąpiel: około 50 g suchego ziela zalej wrzątkiem, zaparz, wlej do miski. Raz dziennie przez 20 min mocz nogi przy dolegliwościach związanych z podagrą. Temperatura kąpieli powinna wynosić ok. 35°C.
  3. Okłady: kilka garści świeżego ziela lekko zmiażdż, a następnie przykładaj na wrzody, zmiany skórne, świąd, świerzb itp. Najlepiej zrobić okład z gazy i zmieniać go co kilka godzin.

Wspominając o bluszczyku kurdybanku, nie można zapominać o ozdobnym charakterze tej rośliny. Można ją sadzić zamiast trawnika, szczególnie w miejscach cienistych. Doskonale okrywa glebę, zwabia owady, a do tego intensywnie pachnie.

Autorem tekstu jest Mirosław Angielczyk – doktor nauk ogrodniczych, znawca tematyki zielarskiej i ziołoleczniczej, właściciel Podlaskiego Ogrodu Botanicznego, agroturystyki Ziołowy Zakątek i firmy Dary Natury.