Biofood z certyfikatem ISO 22000

Zwiększenie bezpieczeństwa wytwarzanej żywności, możliwość wejścia na nowe rynki  i spełnianie najwyższych norm jakościowych – to korzyści z wdrożenia norm ISO 22000 w zakładzie jednego z pierwszych polskich producentów ekologicznych przetworów owocowo – warzywnych, Bio Food Żywność Ekologiczna z Ciechocina.

Norma ISO 22000 wyznacza standardy dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności. – Jej oryginalna angielska nazwa to Food safety management systems – Requirements for organizations throught the food chain czyli „System zarządzania bezpieczeństwem żywności dla organizacji w łańcuchu żywności”. Dzięki spełnieniu tych wymagań możemy wprowadzić naszą żywność ekologiczną na nowe rynki zbytu, jesteśmy także jeszcze bardziej spokojni o jej wysoką jakość – tłumaczy Tadeusz Szynkiewicz, wiceprezes zarządu Biofood.

Norma ISO 22000  łączy w sobie zarówno krajowe prawodawstwo jak i międzynarodowe normy dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego. Składa się z czterech zasadniczych elementów:

• wzajemnej komunikacji zarówna wewnętrzna jak i zewnętrzna
• zarządzania systemem
• zbioru programów podstawowych np.: GHP – Dobra praktyka higieniczna, GMP – Dobra praktyka produkcyjna, GLP – Dobra praktyka laboratoryjna, GAP – Dobra praktyka rolnicza i inne
• zasad systemu HACCP oparte na Codex Alimentarius

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przetwórnia Bio Food to jeden z pierwszych polskich producentów żywności ekologicznej. Przedsiębiorstwo działa od 1994 roku, specjalizuje się w produkcji certyfikowanych ekologicznych soków owocowych, owocowo-warzywnych, nektarów, konserw warzywnych. Przetwory wyróżniane były na wielu branżowych Targach i konferencjach m.in. Organic Marketing Forum i Natura Food.

W tym roku na rynku pojawił się innowacyjny, pierwszy na polskim rynku produkt: ekologiczny sok kwaszony z marchwi, o którym wspominaliśmy na stronach Biokuriera: Ekologiczne soki kwaszone z marchwi już dostępne .

źródło: Bio Food

Brak postów do wyświetlenia