BioFach 2013. EKO+Convenience to coraz częstszy duet

Choć z pozoru żywność ekologiczna i tzw. produkty gotowe stoją ze sobą w sprzeczności, okazuje się, że niekoniecznie. Odwiedzając targi BioFach 2013 trudno oprzeć się wrażeniu, że ekologicznych produktów gotowych jest coraz więcej. 

 – Coraz więcej ludzi poszukuje zdrowych, ekologicznych produktów a jednocześnie nie chce zmieniać swojego dynamicznego stylu życia bądź po prostu nie lubi gotować. Wielu sięgających po dania gotowe konsumentów nie chce jednak spożywać „dodatkowej porcji chemii”. Wychodzimy naprzeciw ich wymaganiom – mówi Frang Lagas z holednerskiej firmy LaBeij, która specjalizuje się w produkcji certyfikowanych, ekologicznych produktów typu convenience.

W ich ofercie znaleźć można eko zupy w wielu smakach (m.in. pomidorowa, cebulowa, dyniowa, grochowa – poj. 750 ml, produkt może być przechowywany w lodówce przez 25 dni).

Firma Hansel&Gretel specjalizuje się z kolei w gotowych, ekologicznych daniach wegetariańskich, w ofercie posiada takie produkty jak: placki szpinakowe, pomidorowe, dyniowe, na bazie tofu z grzybami czy też brokułowe. Wszystkie z ekologicznym certyfikatem. Spostrzeżenia przedstawicieli przedsiębiorstwa pokrywają się z tymi, którymi podzielił się z nami Frank Lagas – Convenience może odegrać ważną rolę w rozwoju rynku żywności ekologicznej.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Torsten Piecha (Biokapplein) na tle 25 produktów ekologicznych typu “convenience”, przeznaczonych dla niemieckich sieci supermarketów.

Interestującymi dla wielu konsumentów produktami są także gotowe sałatki np. grecka czy włoska oraz cały pakiet dań na bazie warzyw i roślin strączkowych (razem 25 produktów). To specjalność firmy Biokapplein. – Nasze produkty mogą być przechowywane w lodówce przez 5-6 dni. Działamy na terenie całych Niemiec. Zapotrzebowanie wciąż rośnie – relacjonuje Torsten Piecha w rozmowie z Biokurierem.

Targi BioFach 2013 odbywają się w Norymberdze w dniach 13-16 lutego 2013. Przeczytaj także o innym trendzie zaobserwowanym w trakcie tego wydarzenia: Podpatrzone na BioFachu. Przybywa systemów eko certyfikacji

A Wy jaką żywność eko wolicie? Niemal gotową do spożycia czy wymagającą “zabawy” w kuchni?

Brak postów do wyświetlenia