BIO mąki: pszenna, żytnia i orkiszowa. Jak i do czego je stosować?


-akcja promocyjna-

Często zadajemy sobie pytanie: czym są poszczególne rodzaje mąki i do czego je stosować? Pszenna, żytnia, orkiszowa – kiedy jakiej użyć? Jaką dodać podczas pieczenia ciasta, a z jakiej najlepiej zrobić

Mąka pszenna chlebowa

Mąka pszenna pozyskiwana jest z pszenicy i jest źródłem białka. BIO mąka ViVio pochodzi z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Nie zawiera dodatków ani polepszaczy smaku. Ma zastosowanie podczas pieczenia chleba, wyrobu ciast, domowego makaronu, pierogów, naleśnikó oraz do zagęszczania sosów i zup. Odznacza się wysokimi wartościami odżywczymi.

Mąka żytnia

Mąką żytnia jest produkowana z pełnych ziaren żyta. Obok mąki pszennej jest jedna z najbardziej popularnych mąk. Charakteryzuje się ciemnym kolorem i zawiera dużą ilość alkaloidów.
Mąka żytnia ViVio pochodzi z upraw ekologicznych. Żyto to produkt bogaty w składniki mineralne, takie jak: sód, potas, żelazo, fluor i kwas foliowy. Charakteryzuje się smakiem bardziej wyrazistym od pszenicy. Idealnie nadaje się do wypieków na zakwasie i jest nazywane “twardym zbożem”.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Do wypieków chleba żytniego, pełnoziarnistego i mieszanego poleca się też BIO mąkę żytnią razową ViVio, która idealnie sprawdzi się też do przygotowania zakwasu na żur.

Mąka orkiszowa

Orkisz to zboże coraz bardziej popularne wśród osób dbających o dietę. Wśród mąk orkiszowym znajduje się BIO mąka orkiszowa jasna oraz graham.
BIO mąka graham od ViVio pochodzi z odmiany orkiszu o nazwie Schwabenkorn. Nie zawiera polepszaczy smaku ani sztucznych dodatków. Nadaje się do wypieku bułek typu graham. Z kolei mąka orkiszowa jasna nadaje się do wypieku chleba, bułek i kruchego ciasta.

Dlaczego warto właczyć do swojej diety mąki takie jak orkiszowa, lub żytnia? Oprócz tego, że dają nowy smak i pozwalają na eksperymenty w kuchni, są też zdrowe i pochodzą z pełnego przemiału. Dlatego w procesie mielenia nie tracą swoich cennych właściwości zdrowotnych. Warto po nie sięgnąć i stosować razem z tradycyjną mąką pszenną w swojej kuchni, odkrywając nowe smaki i sposoby przygotowywania tradycyjnych dań.

Nie masz pomysłu do czego wykorzystać różne rodzaje mąk? Sprawdź nasz przepis na chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie orkiszowym

Brak postów do wyświetlenia