Bezglutenowy tort owocowy [przepis]

Tort najczęściej kojarzy się z urodzinami. I słusznie zresztą, bo jest idealny do celebracji różnego rodzaju uroczystości rodzinnych. Podpowiadamy, jak przygotować bezglutenowy tort owocowy, który zachwyci wszystkich gości.

Składniki na biszkopt (blacha 22 cm, 2 piętra):

  • 5 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1/4 szkl. mąki ryżowej,
  • 1/4 szkl. mąki z tapioki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier, gdy masa zacznie być kremowa i sztywna, dodajemy żółtka. Uprzednio przesiane mąki dodajemy do naszej masy i mieszamy szpatułką do ciasta.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dno blachy do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy gotową, dobrze wymieszaną, masę biszkoptową. Pieczemy 40 min w 170°C. Biszkopt kroimy po ostygnięciu przy użyciu noża strunowego, najlepiej następnego dnia.

Chleb bezglutenowy z cukinii i dyni [przepis]

Bezglutenowy tort owocowy. Jak przygotować krem

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 6 łyżek cukru pudru (najlepiej trzcinowego),
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 0,5 kg mascarpone,
  • owoce: maliny, borówki, truskawki,
  • ciasteczka bezglutenowe.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (krótko, aby nie doprowadzić do jej roztemperowania). Odstawiamy do wystygnięcia (trzeba uważać, by nie zastygła ponownie). Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ubijamy mascarpone z cukrem, dodajemy do serka rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy krem.

Biszkopt przekładamy dwukrotnie kremem z owocami. Dekorujemy tort truskawkami, czekoladą i bezglutenowymi herbatnikami.

Brak postów do wyświetlenia